I dag arrangerar vi ett seminarium i Visby under den pågående Almedalsveckan. Experter, patienter och företrädare från läkare, sjuksköterskor och undersköterskor samlas för att diskutera behovet av en nollvision för antalet vårdskador i sjukvården. Vi vill sätta fokus på en av sjukvårdens största utmaningar och vi vill att Landstingets i Kalmar län ska bli ett föredöme bland andra landsting i Sverige. Vårt mål är att hälso- och sjukvården i Kalmar län ska vara Sveriges mest patientsäkra 2014.
Varje år skadas 100 000 patienter i Sverige på grund av misstag och felbehandlingar enligt Socialstyrelsen. 10 000 får bestående skador, 3 000 dör. Internationella undersökningar visar att nästan vart tionde vårdtillfälle leder till en vårdskada. Det kan exempelvis handla om patienter som drabbas av sårinfektioner efter operationer, läkemedelsfel när patienter skrivs in eller ut från vårdenheter eller trycksår som uppstår i samband med vård. Bristerna i patientsäkerhet leder till lidande och höga kostnader. I Landstinget i Kalmar län räknar man att bristerna i patientsäkerheten kostar omkring 300 miljoner kronor varje år i form av exempelvis extra vårddygn på sjukhus. Kostnaden motsvarar driften av cirka 15 Hälsocentraler varje år.
Även om sjukvården sedan flera år har prioriterat arbetet för att förbättra vårdkvaliteten och öka patientsäkerheten drabbas alltså människor på ett helt oacceptabelt sätt. Vi menar att det är orimligt att sjuka människor ska behöva bli ännu sjukare av sjukvårdens omhändertagande. Det behövs därför en nollvision när det gäller vårdskador. Landstinget i Kalmar län har antagit utmaningen och satt upp som mål att ha Sveriges mest patientsäkra hälso- och sjukvård den förste januari 2014. För att se till att målsättningen följs kommer slumpvis utvalda journaler per månad och sjukhus att granskas. År 2014 ska andelen vårdskador ha minskats med 10 procent.
Hur ska då denna utmaning kunna förverkligas ute på sjukhus och hälsocentraler? Grunderna för hur arbetet ska bedrivas finns i det systematiska förbättringsarbete som landstinget har bedrivit sedan 2007. Kortfattat går det ut på att driva konkreta förbättringsarbeten i vardagen och att redovisa resultat och handlingsplaner öppet. Det handlar om att tillvarata alla kunniga och engagerade medarbetare. Det handlar också om att sjukvården bättre ska göra patienten delaktig i sin egen vård på ett helt annat sätt än tidigare. För att nå målet har 50 miljoner kronor avsats för ökad patientsäkerhet.
Konkret ska sjukvården intensifiera sina insatser för att minska infektioner, fallskador och trycksår i samband med vård. Sjukvården ska se till att olika former av problem relaterade till läkemedel blir så få som möjligt. Även insatser för att minska förskrivning av antibiotika kommer att göras för att resistensutvecklingen mot antibiotika ska minska. Sjukvården ska också se till att arbetet med att uppnå en jämställd och jämlik vård blir till en integrerad del av patientsäkerhetsarbetet.
Som en bärande del i arbetet med att skapa Sveriges säkraste sjukvård ligger målsättningen att ha Sveriges kortaste vårdköer. Brister i tillgängligheten innebär ökade risker för skador och komplikationer. Vår ambition är därför att ha en vård helt utan köer.