Nu gör vi en unik offensiv för länets utveckling
Efter några tunga år har vinden vänt i Kalmar län. De närmaste åren väntas investeringar på 8-10 miljarder.
Ett exempel. Hexaformers etablering i Västerivk nämns som ett exempel på den senare tidens nyetableringar i länet. Heléne Hoffman monterar en av Hexaformers allra första transformatorer.Arkivbild: Anders Steiner
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I dag är det drygt tre år sedan länet, slag i slag, drabbades av den ena stora företagsnedläggningen efter den andra. Inom loppet av några månader förlorade vi både Electrolux, Bombardier och Rifa. Vid sidan av dessa varslades flera kommuner om stora personalnedskärningar.
I dag är bilden en annan. Från att ha varit ett län som befunnit sig i utvecklingsmässig radioskugga så är vi nu en region på stark frammarsch. Bara under det senaste året har nyheter om investeringarna duggat tätt.
Exempel på detta är Fanerduns och Ikeas etablering i Kalmar, byggandet av Swedwoods garderobsfabrik i Hultsfred, New Waves satsningar i Orrefors och Kosta, Holiday Clubs kommande investeringar vid Gertrudsvik i Västervik och Framtidståget, som omfattar investeringar inom Astrid Lindgrens Värld, men också Karaktärshotellet i Vimmerby och Rock City.
Vid sidan av detta har SKB ansökt om att lokalisera en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Anläggningen, ska byggas intill det nuvarande mellanlagret för använt kärnbränsle på Simpevarpshalvön. Ovanstående är bara exempel på de investeringar som görs i länet. Utöver dessa har vi också Hexaformers etablering i Västervik, Södras investeringar i Mönsterås, en ny fotbollsarena i Kalmar, Målilla motorstadium med mera.
Vad som hänt i Kalmar län under senare tid är ingen lycklig slump. Det är resultatet av ett gemensamt, ihärdigt och konstruktivt arbete inom det offentliga, näringslivet, högskolan och ideell verksamhet. Vi insåg tidigt att vi själva måste ta ansvar för länets utveckling, samla den kraft som finns och de egenskaper som är unika för vår region. Den draghjälp som andra delar av landet fått från statens sida har inte funnits att hämta i vårt fall.
Nu befinner vi oss i en situation där den positiva utvecklingen måste växlas upp genom en satsning på bättre infrastruktur. Att länets vägar och järnvägar håller en standard under all kritik är inget nytt. Under lång tid har vi haft ett tryck på staten om att vi behöver nödvändiga upprustningar.
Trots detta har länet alltför länge fått stå tillbaka till förmån för utbyggnad av vägar och järnvägar i andra delar av landet. Detta för att staten i stället har valt att stödja den utveckling som pågått i andra regioner. Nu då det går bra för Kalmar län tar Banverket och Vägverket i den nya nationella planen bort de få investeringar som planerats för länet. Vari ligger den logiken?
Nu erbjuder vi staten ett gemensamt "förskotteringspaket" där vi lånar ut mellan 1,5 och 2,5 miljarder för upprustning av vägar och järnvägar. Paketet omfattar insatser på Kust till kustbanan, Stångådalsbanan, Tjustbanan, E22 och Väg 127. Därutöver handlar det om en satsning på marknadsföring och utveckling av Kalmar Airport. Här satsar det offentliga totalt 10,5 miljoner, under förutsättning att näringslivet i länet satsar lika mycket. Vid sidan av detta har vi utökat trafikeringen, vi har gjort kompletterande investeringar och genomfört nödvändiga utredningar.
Efter några tunga år har vi lyckats vända utvecklingen i Kalmar län. Nu gör vi en unik kraftsamling i hela länet där politiken och näringslivet går fram på enad front för att växla upp nationella och internationella satsningar i mångmiljardklassen. Mot den bakgrunden är det närmast stötande om inte staten en gång för alla tar sitt ansvar så att Kalmar län kan fortsätta att växa och utvecklas.
DEBATT
Artikelförfattarna är ledamöter av arbetsutskottet i Regionförbundet i Kalmar län samt riksdagsledamöter för Kalmar län.