Nu rustar vi upp äldreomsorgen
Chatrine Pålsson Ahlgren. Foto: Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Prioriterade områden för stimulansbidragen är de som uppvisat allvarliga brister. Det handlar om bättre tillgång till läkare, läkemedelsgenomgångar och förebyggande hembesök hos äldre. Satsningen omfattar även demensvård, rehabilitering, förbättrad mat och att motverka ensamheten. Nu är det upp till kommunerna att själva avgöra inom vilket område som tillskotten bäst behövs.
Regeringen har sedan den tillträdde i oktober förra året också beslutat om ett investeringsstöd för byggande av fler platser i särskilt boende. Det behövs verkligen eftersom 18 000 platser försvunnit de senaste fem åren. Det tas fram nationella kvalitetsindikatorer för att börja mäta och jämföra kvaliteten i äldreomsorgen, och då naturligtvis från de äldres utgångspunkt. Teknik och hjälpmedel som underlättar vardagen har fått stöd för att utveckla nya produkter men också göra dem lätt tillgängliga. Satsningar på äldreforskning görs. Nu senast har nya utredningar om en värdighetsgaranti och valfrihet i äldreomsorgen tillsatts. Regeringen kommer att gå vidare med att förverkliga regeringsförklaringens utfästelser om ett i lag förtydligat anhörigstöd.
Men en sammanhållen äldrepolitik kan inte bara handla om vård och omsorg. Ett problem är att många äldre upplever att deras livserfarenhet och kunskaper inte tas till vara. Vi har värderat de äldres stora kunskaper och erfarenheter alldeles för lite. Det vill vi förändra. Att åldras är inte detsamma som att vara för gammal! Äldre människor diskrimineras inte sällan. Vårt språkbruk och vår människosyn är oftast fixerad vid rynkfrihet och ungdom. Den växande andelen äldre i vår befolkning får inte betraktas som ett samhällsproblem, utan som ett gemensamt ansvar, men också i än högre grad som en resurs att tillvarata. Här finns mer att göra.
Äldreminister Maria Larsson har med andra ord rivstartat med ett målmedvetet och omfattande arbete. I år satsas totalt två miljarder kronor ytterligare till vård och omsorg om våra äldre. Dessa stimulansbidrag till äldreomsorgen är ett långsiktigt åtagande från regeringens sida. Resurstillskotten kommer att bestå hela mandatperioden.
Regeringen behöver också fortsätta att arbeta än tydligare för en inriktning under de kommande åren som förbättrar den ekonomiska situationen för äldre. Att de ekonomiskt sämst ställda pensionärerna hålls kort, det kan omöjligt vara rättvist. Garantipensionen behöver höjas. Det kommer vi kristdemokrater att arbeta för.
DEBATT
Chatrine Pålsson Ahlgren är riksdagsledamot för kristdemokraterna