Nu satsar vi på psykiatrin

Satsning. Psykiatrin i Sverige får 500 nya miljoner för att förbättra tillgängligheten, utbildningen och kvaliteten, skriver socialministern.	Arkivbild: Anders Steiner

Satsning. Psykiatrin i Sverige får 500 nya miljoner för att förbättra tillgängligheten, utbildningen och kvaliteten, skriver socialministern. Arkivbild: Anders Steiner

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-07-06 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi vet att den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland våra barn och unga. Behoven inom psykiatrin är stora. I många år har det varit ett eftersatt område och behoven av mer resurser är stora. Men pengarna är inte lösningen på allt, lika stora är behoven av att förstärka kvaliteten inom psykiatrin och genomgående förändringar på det organisatoriska planet.
Regeringen har påbörjat ett mycket viktigt arbete med att upprusta psykiatrin. Ett långsiktigt arbete där gemensamma insatser från såväl kommuner, landsting som ideella krafter kommer att spela en stor roll för hur framtidens psykiatri ska fungera.

Tillståndet inom psykiatrin diskuteras alltför sällan under rätt förutsättningar. Rubrikerna i media handlar oftast om undantagen, det vill säga när någon person gjort sig skyldig till våldsdåd. Fall som självklart är mycket tragiska och viktiga att följa upp. Men den vård som möter de allra flesta som drabbats av psykisk ohälsa och som behöver hjälp och stöd, förblir i alltför stor utsträckning en fråga i marginalen.
Det borde vara självklart att vi känner oss trygga i att den psykiatriska vården är tillgänglig när vi behöver den. När behov av vård är akut ska ingen behöva mötas av en stängd dörr eller besked om att komma tillbaka vid ett senare tillfälle.
Det borde också vara självklart att vi erbjuds säkra och beprövade behandlingar, precis som inom övrig vård. Samma krav på vetenskap och evidens måste gälla inom psykiatrin som inom den övriga vården. Tyvärr är det inte självklart idag.

Det huvudsakliga ansvaret för psykiatrin och stöd till psykiskt sjuka och funktionshindrade ligger hos landsting och kommuner. Men vi måste hjälpas åt för att underlätta att en upprustning verkligen kommer till stånd. Att prioritera psykiatrin är nödvändigt för kommuner, landsting och för regeringen.
Jag är därför mycket glad över den första satsning på 500 miljoner extra som regeringen beslutat om för 2007 för att stärka psykiatrin.

Satsningen syftar främst till att förbättra tillgängligheten, utbildningen och kvaliteten. 240 miljoner går direkt till att förstärka vårdgarantin och tillgängligheten för barn och unga som behöver komma i kontakt med psykiatrin. Idag kan ett barn få vänta upp till 6 månader på behandling, vilket är helt orimligt. Vi vill korta tiden till behandling till maximalt 2 månader.
För att höja kvaliteten inom vården satsar regeringen bland annat på stöd och möjlighet till kompetenshöjning bland dem som arbetar inom psykiatrin.
Regeringens förstärkning på 500 miljoner för 2007 är ett första steg för att komma tillrätta med alla de brister som idag tynger psykiatrin. Att den har varit eftersatt under flera decennier har drabbat många utsatta människor. Därför är det så oerhört viktigt att vi nu tar ett krafttag och satsar för att människor med psykiska problem ska kunna få den hjälp och det stöd de behöver.
Framförallt är detta viktigt för barn och unga, där en bra förebyggande vård kan vara avgörande för barnets framtid.
DEBATT
Göran Hägglund är kristdemokrat och socialminister 
Läs mer om