Nu stärker vi det abortförebyggande arbetet

Västervik2007-06-21 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Med kristdemokraterna i regeringen görs nu för första gången en rejäl satsning för att få ner antalet aborter i Sverige. Att aborttalen är så höga bekymrar många, oavsett grundinställning i sakfrågan.
I ett välfärdssamhälle som vårt borde inte en graviditet av tre behöva sluta med en abort. Därför var det glädjande att socialminister Göran Hägglund redan efter ett halvår i regeringsställning kunde avisera att han tänkte lägga en proposition, som bland annat skulle innehålla förslag till ett stärkt abortförebyggande arbete.
Tyvärr kom debatten enbart att fokuseras på en annan del i propositionen, nämligen den om utländska kvinnors rätt att genomgå abort i Sverige. Det förslaget har brett stöd i riksdagen och det fanns redan i socialdepartementet en färdig remissbehandlad utredning som förespråkade den rätten. Att hindra ett sådant lagförslag hade alltså inte varit möjligt - oavsett vilken regering som haft makten. Skillnaden mot nuläget är dessutom marginell eftersom rätten finns redan idag efter tillstånd från Socialstyrelsen.

Att Sverige nu för första gången på allvar satsar på abortförebyggande åtgärder anser jag är ett stort kliv framåt. I propositionen föreslås att en arbetsgrupp tillsätts med uppgift att komma med förslag som konkret förbättrar arbetet med att förebygga oönskade graviditeter bland vuxna, unga vuxna och ungdomar. Insatserna ska riktas mot både kvinnor och män, tjejer och killar. I uppdraget ingår att analysera hur informationen och rådgivningen kan förbättras. Inte minst menar jag att det kan handla om hur attityder som leder till ett större ansvarstagande kan påverkas.
Vidare får Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga arbetet med att förebygga oönskade graviditeter och vid behov föreslå konkreta förbättringsåtgärder. Även läroplanen för sex- och samlevnadsundervisningen ska ses över med den här utgångspunkten. Arbetet ska utmynna i ett antal konkreta åtgärder som sammantaget medverkar till att antalet aborter kan minska efter åratal av stigande siffror.

För kristdemokraterna är de medicinsk-etiska frågorna viktiga. Som hittills enda parti har partiet antagit ett medicinsk-etiskt handlingsprogram (antogs 1996) där bland annat abortfrågan tas upp och där vi konstaterar att vi anser att antalet aborter är för högt i Sverige. Samtidigt slår programmet fast att ett förbud inte är lösningen på problemet, utan att det ska ske genom förebyggande åtgärder.
Följande finns att läsa i kristdemokraternas principprogram från 2001: "Erfarenheten visar att där aborter inte är tillåtna utförs de ändå, och då med metoder som hotar kvinnors liv och hälsa. Det är inte rimligt att någon annan än kvinnan under graviditetens första fas fattar det avgörande beslutet om en eventuell abort".

Det är uppenbart att tidigare regeringar har misslyckats med det förebyggande arbetet vilket framförallt är ett stort svek mot alla kvinnor.
Ett abortbeslut är aldrig lätt. Därför är det oerhört angeläget att vi nu påbörjar ett arbete för att färre kvinnor i framtiden ska behöva ställas inför en situation där de ser abort som den enda utvägen. Med det nya förslaget är jag övertygade om att det sammantagna antalet aborter kommer att minska på sikt. Därför ställer jag mig bakom förslaget.
DEBATT
Chatrine Pålsson Ahlgren är riksdagsledamot för kristdemokraterna i Kalmar län. 
Läs mer om