Nytänkande eller skåpmat i vården?
Förnyare. I dag väljs moderaten Anders Knape till ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Anders Knape vill lyfta fram alternativ till den statliga vården. Han tycker att det är bra att stopplagen försvinner, han ser inte varför landstingen inte skulle kunna sälja akutsjukhus. ?Utifrån ett självstyrelseperspektiv är det väldigt naturligt?, säger han.
Likaså är Knape tveksam till en patienträttighetslag av det slag som regeringen pratar om. Det är inte självklart att det blir bättre bara för att man lagstiftar, är hans logiska och helt korrekta analys. Och inte minst: han går emot regeringen när det gäller förslaget om att patienter som söker vård i andra EU-länder ska ha förhandstillstånd för att få kostnaderna betalda.
Anders Knape tycker inte det ska krävas något förhandsbesked, och det gör han på goda grunder.
Mot Anders Knapes fokusering på valfrihet och kvalitet kan ställas den sjukvårdsfundamentalism som företrädare för den socialistiska landstingsmajoriteten gav uttryck för i måndagens Västerviks-Tidningen. Här är det verkligen betongpartierna som talar.
Privata alternativ kan få förekomma om landstingsledningen först har fått bestämma att de behövs, ?...om vi på så sätt kan lösa landstingets tillgänglighetsproblem inom vissa geografiska områden?, står det.
Att patienten själv skulle kunna få välja, det är en tanke som den nuvarande ledningen för Kalmar läns landsting förmodligen aldrig har snuddat vid.