Odemokratiska förslag - ingen integration
Invandrare på arbetsmarknaden. Artikelskribenten argumenterar mot den statlige utredaren Masoud Kamalis förslag att lägga ner integrationsverket, och menar i stället att det som mest främjar invandrares integration är att komma in på arbetsmarknaden. Nadia Said är invandrare i Sverige och har jobb som expedit. Här hjälper hon kunden Benjir Talukder. Arkivbild: Erich Stering/Pressens Bild
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det bästa sättet att komma till rätta med utanförskapet är att se till att invandrare lättare kommer in på arbetsmarknaden. Trots att utredningen hållit på i över ett år har det fortfarande inte kommit några sådana förslag.
I stället ägnar sig Kamali och hans kollegor åt att skylla alla problem på diskriminering och rasism. I analysen är alla Sveriges invandrare ständigt alienerade från resten av samhället. Ingen talar så mycket om "vi och dem" som Kamali själv trots att det är just det tankesättet han ser som roten till allt ont.
De få förslag som utredningen faktiskt har presenterat handlar om särlösningar och demokratiskt tvivelaktiga åtgärder. Utredarna vill ha positiv särbehandling av människor som bor i vissa områden, så att de får förtur till jobb. Samtidigt som utredningens enda tes är att diskriminering ligger bakom alla problem, föreslår den alltså själv en form av diskriminering.
Att särbehandla människor beroende på social bakgrund kan knappast ses som någonting annat.
Ett annat förslag är att införa ett "medborgarråd" i utsatta områden. Detta råd ska sedan organiseras på nationell nivå och ha avgörande inflytande över rikspolitiken på en rad områden. Att på detta sätt gå runt den svenska parlamentarismen för att tillgodose vissa intressens inflytande på bekostnaden av resten av befolkningens går knappast förenligt med ett demokratiskt synsätt och mildrar knappast motsättningarna i samhället.
Demokratiskt synsätt är emellertid ingenting som Kamali verkar ha för mycket av. I den senaste delrapporten klargör han nämligen att det viktiga för en generell socialpolitik är att garantera alla medborgare inte bara lika förutsättningar, utan också lika utfall.
Hur lika utfall ska uppnås talar han inte om, men historien visar att i de totalitära samhällen som har försökt att garantera människor lika utfall har de mänskliga rättigheterna, demokratin och respekten för människovärdet lyst med sin frånvaro.
Allians för Sverige har ett brett program för fler jobb som innehåller en rad åtgärder för att fler invandrare ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Vi föreslår bland annat nystartsjobb för alla som stått utanför arbetsmarknaden i minst ett år, lärlingsintroduktion, en personlig coach till varje arbetssökande och ett ordentligt och snabbt system för validering av utländska examina.
Arbete är vägen in i samhället - utan åtgärder för att bryta utanförskapet går det inte att tala om integration.
Det är tråkigt att statens integrationsutredning helt bortser från detta. Det är på tiden att regeringen talar om hur den ser på de förslag Kamali och hans kollegor har presenterat.
Håller regeringen med om att Integrationsverket bör läggas ned? Ska vi inrätta "medborgarråd"? Ska staten garantera alla lika utfall? Ska vi ha positiv särbehandling beroende på bostadsområde?
Om inte regeringen står bakom sin egen utredning kanske det vore bättre att bespara skattebetalarna kostnaden och i stället avveckla den. (SNB)
DEBATT
Tobias Billström är moderat riksdagsledamot för Malmö och talesman i asyl- och integrationsfrågor.