Okunskap angående kommunism
Skrämmande. Demoskop har undersökt vad ungdomar mellan 15 och 20 år vet om kommunismen på uppdrag av föreningen Upplysning mot kommunismen (UOK). Det var ingen rolig läsningSkrämmande. Demoskop har undersökt vad ungdomar mellan 15 och 20 år vet om kommunismen på uppdrag av föreningen Upplysning mot kommunismen (UOK). Det var ingen rolig läsning
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bara 61 procent anser att samhällen som bygger på västerländsk marknadsekonomi är demokratiska. Resten svarar nej eller vet inte.
40 procent anser att kommunismen bidragit till ökat välstånd i världen.
22 procent anser att kommunismen är ett "helt eller ganska demokratiskt" samhällsskick.
95 procent känner till Auschwitz, knappt 10 procent känner till Gulag. 74 procent bedömer nazismen som "helt negativ". Bara 19 procent gör samma bedömning om kommunismen.
43 procent tror att det samlade antalet offer för kommunismen världen över är mindre än en miljon människor (en exakt siffra är omöjlig att beräkna, men forskarna bedömer att den ligger på minst 100 miljoner).
I rapporten konstateras lakoniskt att "Som synesär kunskapsnivån bland svenska ungdomar så låg, att den närmast kan anses vara obefintlig när det gäller den del av nutidshistorien som berör kommunismen." Det faktum att forskarvärlden sedan lång tid faktiskt är enig om kommunismens verkningar tycks inte "ha haft något genomslag i den svenska skolundervisningen".
De ungdomar som intervjuats är födda precis före eller efter kommunismens sammanbrott. De har inga personliga minnen av hur det var att bo granne med en aggressiv kommuniststat, de har heller inga minnen av kampen mot förtrycket. Men att själv ha upplevt det är ingen förutsättning för kunskap. Även vi som är födda efter andra världskrigets slut och nationalsocialismens sammanbrott känner till förintelsens fasor, dödslägren, förföljelserna och det omätbara lidandet som nazismen åstadkom.
Skolan missköter uppenbarligen sitt uppdrag. Ungdomarna får inte den kunskap de borde få. Den upplysningskampanj om förintelsen som genomfördes i början av 2000-talet har haft effekt, ungdomarnas kunskaper om förintelsen har blivit bättre. Nu måste motsvarande insatser göras om kommunismens brott. Att bara 10 procent av ungdomarna känner till Gulag knappt 20 år efter Sovjetsväldets fall är inte bara oacceptabelt, det är skrämmande.