Olika betyg - är det ett problem?

Problem? Skolverket har undersökt betygssättningen i landet och upptäckt att det är skillnad på betyg - somliga skolor och lärare är mer generösa än andra. Ibland får eleverna högre slutbetyg än vad de är värda enligt resultaten i de nationella proven.

Västervik2007-06-16 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Skolverket konstaterar också att det inte är någon skillnad mellan fristående skolor och kommunala skolor när det gäller betygssättning. Det påstås ju - helt utan faktaunderlag - då och då att friskolor är mer generösa med betyg eftersom konkurrensen är så hård och de vill kunna locka till sig elever. Kanske innebär Skolverkets undersökning att denna vanliga fördom om friskolor nu mönstras ut ur debatten.

Frågan är om dessa olikheter i betygssättningen egentligen är ett problem. De nationella proven är ett mycket viktigt instrument vid betygssättningen, men inte det enda. Lärarna måste kunna ha lite manöverutrymme och väga in annat när betyget ska sättas.
Risken är att en eller annan politiker - exempelvis skolministern som ju är omvittnat förtjust i kontroll, mätning och centralisering - tar Skolverkets uppgifter till intäkt för att införa något slags nationell kontrollinstans, en ny myndighet med uppgift att överpröva enskilda lärares betygssättning. Det har redan hörts signaler i den vägen.

En sådan myndighet vore en olycka. Dels har vi redan alldeles tillräckligt med statliga myndigheter. På skolans område finns ju både Skolverket och Myndigheten för skolutveckling, den senare även känd som SKUM eller MYSKO (på förekommen anledning, frestas man tillägga). Och dels därför att en statlig överprövning av betyg skulle underminera den enskilda lärarens position.
Lärare som är osäkra på hur man sätter betyg ska naturligtvis kunna få stöd och hjälp. Men de ska inte behöva vara rädda för att bli överkörda av en ny myndighet med statliga skolbyråkrater.
Läs mer om