Ompröva svensk säkerhetsanalys

Västervik2014-05-07 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mot bakgrund av Rysslands invasion i södra Ukraina så behöver den svenska säkerhetsanalysen omprövas. Ett militärt aggressivt Ryssland ställer nya krav på försvarsförmågan i Europa. Svagt försvarade vakuum är en lyx som nu hör till det förgångna. För att gå i ny riktning till rimlig kostnad är ökat samarbete mellan demokratier av yttersta vikt. En sådan lösning är det nordiska försvarssamarbetet Nordefco. Det kan inte avskaffa behovet av en snar svensk Nato-anslutning, men har potential att både sänka utgifter hos Försvarsmakten och höja förmågor.

Länge har det hävdats från flera håll i svensk säkerhetspolitisk debatt att väpnad konflikt i Europa inte längre är möjlig. Men den ryska annekteringen av Krimhalvön visar att Georgienkonflikten 2008 inte är en avvikelse, utan en del av en aggressiv utrikesdoktrin. Under förevändningen att ”skydda etniska ryssar” har man åter militärt blandat sig i en annan stats angelägenheter.

Våra baltiska grannländer är trots liten storlek och ung självständighet helt avgörande för säkerheten runt den tätt sammankopplade Östersjön. Sveriges säkerhet är inte starkare än säkerheten i vårt närområde. Ett närområde där Estland, Lettland och till viss del Litauen har stora ryskspråkiga minoriteter. Sverige måste därför fortsätta att engagera sig i samarbete med de baltiska staterna.

Den svenska regeringen bör under året ska sträcka ut handen för nästa steg. De baltiska staterna bör tydligt välkomnas in i Nordefco. Ett större antal partnerländer kan gynna försvarsförmågan och öka säkerheten. Flera av de berörda försvarsmakterna står i dag inför stora behov av förnyelse. Kan denna göras tillsammans står mycket att vinna. Samverkan vid utbildning, materielköp och analys sänker kostnader och stärker interoperabilitet.

Dagens Nordefco-länder har en stark gemenskap och liknande försvarsstruktur. Från såväl nordiska befälhavare som från baltiskt håll har man tidigare signalerat intresse för att fördjupa relationerna, och gemensamt kunna ta ansvar för att hålla Östersjöregionen stabil och demokratisk. Liberala ungdomsförbundet uppmanar därför den svenska försvarsberedningen att lyfta vikten av ett utökat nordiskt-baltiskt försvarssamarbete. Rapporten som ska lämnas om knappt två veckor är ett utmärkt tillfälle. Mer samarbete skulle alla vi runt Östersjön vinna på.

Ordförande Liberala ungdomsförbudets säkerhetspolitiska arbetsgrupp

Försvarspolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet

Läs mer om