Överhettning i tankesmedjan
Mikael Odenberg. Foto: Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Inlagan i VT den 2/3 innehåller övertoner och syftar väl till att ge tyngd åt densamma. Tyvärr uppnås den motsatta effekten. Uttrycket äger giltighet på Sovjetunionen och Nazi-Tyskland, men inte på dagens Ryssland även om landet inte är en demokrati enligt svensk måttstock.
Att tro sig veta bättre än vår rakryggade och förtroendeingivande försvarsminister och försvarsledning, är en övermaga attityd. Odenberg har ju ÖB och kretsen kring honom att luta sig mot, vilka utgör verkliga expertfunktioner, som sitter inne med avsevärda mängder information.
Att någon enstaka överste opponerar sig via politiska yttranden bådar däremot inte gott, och det är naturligt att försvarsministern reagerar.
Sverige är inte unikt i detta sammanhang. Ingen av de västerländska demokratierna tillåter militären att agera politiskt, som väl är.
Fastän kungen har både general- och amiralsgrad tillåts han inte uttala sig politiskt, utan detta ankommer på regeringen att göra.
Av intresse i sammanhanget kan nämnas att Västtysklands före detta försvarsminister Helmut Schmidt i början på 70-talet avskedade 22 generaler och amiraler, som ville "ta i med hårdhandskarna" mot Sovjetunionen.
Avsikten med Schmidts åtgärd var att han ville demokratisera det västtyska försvaret.
Det ligger i sakens natur att Tysklands och Rysslands marina enheter kommer att bevaka de bägge ländernas gemensamma enorma investeringar i olje/gas-projektet, genom att låta sina respektive örlogsmän patrullera längs med ledningen, på internationellt vatten.
Svenska folket behöver inte befara att regeringen och försvarsledningen inte är medvetna om riskerna från försvarssynpunkt med detta. Vi kan också ta för givet att den svenska örlogsflottan, sannolikt världens modernaste, kommer att hålla de främmande makternas förehavanden under sträng uppsikt.
Om man föreställer sig en konsekvensanalys upprättad av Tyskland och Ryssland, så måste denna innehålla en hotbild där terrorangrepp kan tänkas förtas från Sverige (exempelvis Gotland) mot ledningen på havsbotten, även om terroristerna inte förutsätts vara svenska medborgare.
Bygg ett starkt försvar, men med förnuft, och rikta inte kanonerna åt något särskilt håll.
Sträck istället ut en hand och skaka tass med björnen!
DEBATT
Gunnar Bäverstig, Västervik, är fri debattör.