På fel spår om rätten att vara sjuk
Dålig kommunikation. Kritiken blev för hård för Socialstyrelsen, som på tisdagen delvis backade från de nya riktlinjer för sjukskrivning som föreslagits. Nu ska förslaget förtydligas och kommunikationen ska förbättras. Det verkar behövas.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är svårt att ha några invändningar emot att sjukskrivningsreglerna stramas upp för att förhindra missbruk. Visst sjukskrivs många i onödan, och på för lång tid. Det är också helt rimligt - många av oss trodde faktiskt att det redan var så - att ett beslut om sjukintyg ska grundas på patientens arbetsförmåga, vad annars? Det är vad Socialstyrelsen säger att man vill åstadkomma.
Problemet är bara att de riktlinjer som föreslagits - i rådande skick - sannolikt kommer att ha motsatt effekt. Sjukskrivningar kommer ännu mer än i dag att bli beslut som fattas utifrån myndighetsdiktat och efter en mall som ska passa alla. En hårt tidspressad läkare med många patienter i väntrummet tittar i Socialstyrelsens krysslista, konstaterar att patienten lider av en av de sjukdomar som enligt Socialstyrelsen i "normalfallet" inte ska föranleda sjukskrivning och så är det bra med det. Risken för slentrianmässiga beslut om sjukskrivning eller inte ökar i stället för att minska.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har flaggat för nya satsningar på företagshälsovården. Det är bra, om än rätt komplicerat, eftersom det är så många parter inblandade. En fungerande förebyggande hälsovård gör att sjukskrivningar kan undvikas - vilket är bra både för statsfinanserna och för de människor som berörs.