Papper i vägen för jobben
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nyss kom en undersökning från Nutek som visade att de svenska företagarna varje år måste fylla i 94 miljoner blanketter och skicka till myndigheterna. Det betyder att företagen skickar in 26 000 blanketter per dag, söndagar inräknat.
Jag snackar med killarna som äger mitt stamcafé. "Man är aldrig ledig", säger de. Alltid är det något administrativt som ska fixas. Några andra killar jag känner skulle vilja starta ett boende för sjuka barn, men för att få tillstånd från myndigheterna måste de ha ett hyreskontrakt, och ett sådant vågar de inte skriva på innan de har fått tillstånd. Jag själv reagerar på att skattemyndigheten tror att jag ska tjäna tio procent mer för varje år, vilket betyder att de kräver in mer och mer i skatter. Men vem får tio procent i löneökning varje år? Inte många. Jag får glatt fylla i blanketter för att ändra preliminärskatten varje år. Ringa, sitta i telefonkö, beställa blanketter, fylla i, skicka in. Kanske småsaker, men viktiga minuter som jag hade kunnat skriva på i stället.
De flesta blanketterna rör arbetsrätten, de lagar som rör relationen mellan den anställde och arbetsgivaren. Företagen måste tänka på 1 270 lagar, 2 300 förordningar och 8 100 föreskrifter och allmänna råd. Totalt cirka 12 000 skrivelser. Vem har tid med det?
Varje år lägger företagen ner arbete motsvarande 6 miljarder kronor på den här typen av byråkrati. Totalt sett har Nutek räknat ut att kostnaden för pappersgörat är 25 miljarder kronor per år. Detta är alltså utöver alla de miljarder som betalas i skatter och avgifter.
Alla som någon gång har fyllt i blanketter från myndigheter och verk vet att det inte bara är tid och pengar det handlar om. Det är inte alltid lätt att förstå vad man ska skriva i de små boxarna och många är självklart oroliga för att de ska göra fel, vilket skapar otrygghet. Allt det här tar energi från det som är kul - att driva företag.
Killarna på caféet säger att de är lyckliga över att ha startat sitt företag, för de har kul nästan varje dag. Men de önskar att de kunde lägga mer tid på att utveckla sina idéer kring verksamheten i stället för att behöva tänka på blanketter och papper.
Det är inte bara tiden det handlar om, utan inte minst en slags brist på trygghet eftersom regelverket ändras hela tiden. Man kan aldrig riktigt veta vad som gäller. Bara under första halvåret 2006 infördes 900 författningar - varav en hel del var ändringar av vad som gällt tidigare.
Många unga går utan jobb i dag, och en orsak till det kan vara att företagarna tycker att det är jobbigt att anställa, eftersom man måste ha koll på alla lagar och regler. Logiken är enkel. Ju fler anställda, desto fler blanketter. Desto färre arbetstillfällen. Desto färre företag. Desto fattigare statsbudget. Desto mindre pengar till oss alla. Snälla politikerna, rensa!
Kolumnen
Carolin Dahlman