Partipolitik lämpligt på högskolan?

Olämpligt. Häromdagen arrangerade ABF i Västervik en föreläsning under rubriken "Alliansen och välfärden - frälsning eller katastrof?" Talare var Daniel Ankarloo, och den inte helt förvånande slutsatsen var att Alliansen nog var en katastrof för välfärden. Med tanke på att det var ABF som arrangerade det hela hade motsatt svar på mötesrubrikens fråga förvånat.

Västervik2007-04-28 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det anmärkningsvärda är alltså inte föredragets innehåll eller den slutsats som drogs. Det är att talaren är lektor i socialpolitik vid Malmö Högskola. Vilket föranleder en och annan fundering. Kan verkligen en person med Daniel Ankarloos åsikter hänga av sig sin politiska kappa när han går in i föreläsningssalen och där förvandlas till objektiv och värdeneutral lärare? Det verkar inte sannolikt.
Vad sa Ankarloo i Västervik? Några exempel: skattesänkningar leder till välfärdsförluster, människor vill i själva verket inte ha valfrihet, valfrihet hänger inte ihop med välfärd, den privata sektorn inte kommer att kunna skapa nya jobb, "nyliberala teorier" bygger inte på fakta och därför aldrig kan lyckas. Och så vidare.
Daniel Ankarloo får naturligtvis tycka vad han vill. Han får rösta på vilket parti han vill, hålla föredrag om vad han vill och desinformera hur mycket han vill om Alliansen och om borgerlig politik. Hans politiska åsikter kan bemötas i en politisk debatt. Men bör han samtidigt undervisa i socialpolitik vid en högre utbildningsinrättning? Hur lämpligt är det? Hur saklig blir den undervisningen?

Hade Ankarloo varit lektor i kemi eller engelsk litteratur hade det varit en annan sak. I sådana ämnen hade inte hans privata politiska åsikter kunnat misstänkas påverka hans verksamhet som högskolelärare. Men ämnet socialpolitik handlar just om det som Ankarloo höll föredrag på ABF: välfärdssystemen och den offentliga sektorn.
På Malmö högskolas hemsida kan man läsa om ett seminarium Daniel Ankarloo deltog i hösten 2006. Där behandlades "den ?svenska modellens? påverkan av globaliseringen och den förändring av välfärdsstaten som skett. Daniel Ankarloo beskrev bland annat förändringen på arbetsmarknaden, då främst på 1990-talet, om man ser till det socialpolitiska systemet."
Vem tror att Daniel Ankarloos personliga politiska föreställningar inte kommer till uttryck i sådana sammanhang?
Förtroendet för Sverige som kunskapsnation urholkas när universitetsföreträdare på detta sätt ägnar sig åt partipolitisk propaganda.
Läs mer om