Patientsäkerhetsteam ska ge säkrare sjukvård
Malin Petersson. Arkivbild: Marie Kerrolf
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Enligt Barbro Isaksson, ordförande i "Vårdrelaterade infektioner ska stoppas" (VRISS) dör det ungefär 1 500 personer i Sverige på grund av direkta eller indirekt följder av sjukvårdsrelaterade infektioner, alltså infektioner som patienter får på sjukhus. Detta är naturligtvis inget som händer medvetet, men det händer och det går att göra något åt.
Landstinget i Kalmar län har satt fokus på patientsäkerheten och där är just infektioner en del. För att minska dessa tragiska och onödiga händelser så kan man göra en del, oftast enkla, saker. Ett steg i att förhindra infektionsrisker är att stärka patienternas roll. Som patient är man expert över sin kropp och det liv man lever. Det är bara du som vet vad som är viktigt för dig. Alla patienter kan hjälpa till att göra en bra vård bättre. För att minska infektionsrisken så kan man som patient fråga personen som ska behandla en om de har rena händer. Det är ett minikrav som patienter har rätt att ställa. Infektioner minskas enormt om personalen följer hygien- och klädregler. Det handlar om att använda handsprit, använda kortärmade skjortor och inte ha på sig klockor, ringar m.m. Görs inte det är det risk att smitta sprids mellan patienter.
Vi måste se till att vi har en kultur inom sjukvården där personalen rapporterar in när de upptäcker att något gått snett. Det bästa är naturligtvis om personal upptäcker att det finns risker som kan innebära att någon skadas och att man åtgärdar detta innan något händer. När någon rapporterar in att ett fel har begåtts så är viktigt att vi inte börjar leta syndabockar. Det är inte intressant vem som gjorde fel utan varför det hände och hur man ska göra för att det inte ska hända igen. Vid varje fall så måste en händelseanalys göras. I denna analys går man igenom vad som har hänt och vilka risker olika moment kan ha. Efter analysen så åtgärdar man olika problem.
Det kan exempelvis leda fram till att sjuksköterskan som blandar medicin ska få vara själv i ett rum när hon/han gör det, ingen får störa. Eller så kan det handla om hur man placerar medicin på olika hyllor för att inte blanda ihop dem. Eller så kan det leda till att man måste köpa in flera hållare till handspritsflaskorna för att kunna placera ut dem vi sängarna. Det viktiga är att samma problem inte ska behöva drabba fler patienter. Resultatet av dessa fel måste sedan ses som goda exempel för övriga som jobbar i vårdens alla delar.
För att kunna ta hand om dessa rapporter så har alliansen under den förra mandatperioden beslutat om patientsäkerhetsteam på varje sjukhus i vårt län. Till dessa team har sedan vårdcentralerna kopplats. Dessa team jobbar bland annat med att titta över alla lex Maria-fall, fall där sjukvården kan ha brustit. Teamen har en nyckelfunktion för att vi ska kunna lära och undvika onödiga skador i framtiden.
Allt detta kommer att ta tid, men det måste göras. Ett första mål anser jag är att halvera antalet vårdrelaterade skador för att nå slutmålet inga skador alls.
DEBATT
Malin Petersson, Kalmar, är landstingsråd för moderaterna.