Pensionärer ? en viktig kraft i vår kommun!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I Sverige har vi en ovanligt stor offentlig sektor. Genom stora och omfattande offentliga systemen omfördelas betydande resurser över medborgarens livscykel. Unga och gamla ?får mer? resurser än de tillskjuter i form av arbete och skatter, medan de i produktiv ålder ?får mindre?. Eftersom alla medborgare någon gång är unga, nästan alla arbetar under sin produktiva period och många slutligen på äldre dag blir pensionärer, så är vi alla både ?vinnare? och ?förlorare? någon gång under våra liv. Det finns därför ingen anledning att nu förvånas eller moralisera över vad pensionärer ?kostar?. Omfördelningen har ju varit själva tanken i den offentliga sektorns stora expansion.
Att utifrån dessa sedan länge välkända fakta ? fler pensionärer och deras ?högre kostnad? ? nu se inflyttning av äldre som ett hot vore mig helt främmande. Jag är övertygad om att det är ett synsätt som är både farligt och felaktigt.
Farligt, för att det antyder att vissa offentliga tjänstemän allvarligt missuppfattat sitt uppdrag. I en demokrati är de offentliga tjänstemännen till för medborgarna, och inte tvärtom. Det borde vara absolut självklart att politiker och tjänstemän inte ens ska tänka tanken att ha synpunkter på vem som väljer att bo var ? fri rörlighet för fria medborgare!
Om de ekonomiska förutsättningarna förändras så är det den offentliga verksamhetens organisation och omfattning som ska anpassas, inte sammansättningen av kommunens invånare. Det gäller som alltid att använda våra gemensamma resurser på bästa sätt för kommunens invånare. I Västerviks kommun är vi väl medvetna om den demografiska verkligheten och dess behov. I budgeten finns därför avvägningar som speglar de pågående förändringarna i form av relativt färre ungdomar och fler äldre.
Felaktigt, för att jag tror att våra ?moderna? pensionärer i många fall kommer att lämna värdefulla bidrag till kommunens utveckling. Katrina Power hade flera exempel (VT 2004-11-05).
Utöver dessa tror jag att en del av våra inflyttade pensionärer kommer att vara företagare, som endast i ?formell? mening är pensionärer och egentligen vill trappa ner, inte sluta. Det kan innebära att både skatteintäkter och jobb kan skapas i Västervik. Flera pensionärer kommer antagligen att ha kvar kontakter och släktingar på sina tidigare bosättningsorter. Frekventa återbesök kan då kanske bidra till att ett större underlag skapas för den angelägna förbättringen av kommunikationerna.
Ytterligare en faktor att beakta är varifrån de inflyttande kommer. Enligt SCB:s statistik för befolkningsförändringar (BEFPAK) hade Västerviks kommun 2003 en nettoinflyttning på 86 personer i åldersgruppen över 50 år ? den grupp där vi hittar pensionärer och förtidspensionärer. Av dessa kommer hela 41 procent från Stockholm, och totalt 60 procent från hela Mälardalen. Med stor sannolikhet betyder det att inflyttningen höjer förmögenheten hos kommunens invånare. Den som säljer en obelånad normalvilla i Stockholmsområdet får drygt 1,3 miljoner, medan snittvillan i Västervik är värd drygt 0,5 miljoner. Säkert finns det även andra positiva faktorer att beakta.
Jag tycker det är skrämmande att en naturlig och förutsägbar befolkningsutveckling föder tankar som vill beskriva våra pensionärer som ett hot. Det är djupt oroväckande att resultatet av en för stor offentlig sektor verkar bli att generationer ställs mot varandra. Istället är det ju i grunden något positivt att bättre sjukvård och hälsosammare livsbetingelser gör att fler av våra medborgare får leva allt längre.
Så länge Sverige är en demokratisk marknadsekonomi kommer det alltid att vara upp till den enskilde medborgaren att välja var hon eller han vill bo. Och det valet kommer vi självklart att göra utifrån vår livssituation i form av familj, arbete och utbildning samt utifrån vad kommunen erbjuder i form av service, skattenivå och vacker natur. Västerviks kommun välkomnar alla som väljer att bosätta sig i Västervik och Tjust!
DEBATT
Harald Hjalmarsson (m) är kommunalråd i Västervik.
Harald Hjalmarsson (m) är kommunalråd i Västervik.