Poänglös kommunal reklam

Märkliga prioriteringar. Nog verkar det underligt. Samtidigt som skolorna i Västervik har fått rejäla sparbeting - exempelvis ska Ellen Key-skolan spara 900 000 kronor, vilket VT kunde berätta på torsdagen - lägger kommunen miljoner på att marknadsföra sig.

Västervik2007-08-03 00:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En och en halv miljon kronor i år, därtill kommer sådant som det marknadsföringsbidrag på 200 000 per år som ingår i avtalet med Holiday Club. Om man nu räknar mer än lovligt snällt.
Om det vore så att kommunen kunde visa att marknadsföringskampanjerna verkligen har effekt skulle de möjligen kunna motiveras, även om det är milt sagt diskutabelt. Att använda skattebetalarnas pengar för att berätta om den egna förträffligheten är naturligtvis lockande - alla vill sälja sina produkter, även kommuner - men ingår knappast i det kommunala kärnuppdraget.

Men enligt aktuell forskning från Uppsala Universitet är den här sortens kommunala marknadsföringsinsatser dessutom i stort sett helt meningslösa. Kulturgeografen Tomas Niedomysl har nyligen disputerat vid Uppsala Universitet på en avhandling som visar att det inte är kommunernas marknadsföringskampanjer som gör kommunerna attraktiva för nyinflyttare. Människor flyttar av andra skäl - vilka de skälen är beror på vilken livsfas de befinner sig i. Man flyttar till studier, till jobb, till familj, till en ny bostad som bedöms attraktivare än den gamla. Man flyttar inte som resultat av påkostade kommunala reklamkampanjer.
Att satsa på kärnverksamheterna och lägga ner de kommunala marknadsföringskampanjerna (för att inte tala om bidragen till ditten och datten) vore en rimligare prioritering av de offentliga medlen. Och i kärnverksamheterna ingår att bygga upp och stärka sådant som verkligen får folk att flytta: bra skolor, ett fungerande näringsliv, bra bostäder, vacker och tillgänglig natur, bra vård och äldreomsorg.
Läs mer om