Profitörer på profeten i Norge och Danmark
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I Danmark visar mätningarna under samma tid på en liknande trend för Pia Kjaersgaards dansk folkeparti. Men nivån är mycket lägre. Därför är läxan tydlig: ett parti i Norden som vill vinna på en mer restriktiv invandringspolitik skall göra som i Norge. Kjaersgaard är alltför aggressiv.
Fast hon kompenseras med att hon verkligen har politiskt inflytande. Hon fungerar i Danmark som miljöpartiet och vänsterpartiet i förhållande till Sveriges regering. Medan just storleken är ett hinder för frp-projektet borgerlig samling.
I valet i september i fjol nådde frp 22,1 procent. Höyre, moderaterna, med självbilden av borgerlighetens stora parti, fick bara 14,1.
I både Norge och Danmark har det talats om borgfred på grund av allvaret i efterspelet till publiceringen av Muhammedteckningarna, i Jyllands-Posten och i en liten norsk tidning. Men Pia Kjaersgaard har eldat på om islamister och ogräsfrö och frp i Norge har talat om negativa följder av invandring.
Moderata höyres ledare Erna Solberg anser att det är fokuseringen på invandring som förklarar att frp växer och hennes eget parti krymper.
I valet i september i fjol byttes minoritetsregeringen av höyre, de kristliga och liberala venstre ut mot en majoritetsregering av arbeiderpartiet, sosialistisk venstre och sentern. Vid val i dag skulle den samlade oppositionen få klar majoritet i stortinget. Men nästa val är mer än tre år bort. Och oppositionen är allt annat än samlad. Dess största parti är samtidigt dess största problem.
Frp har sitt ursprung i en proteströrelse från 1970-talet, med förmåga att ta väljare från både vänster och höger, alltså en parallell till ett lika seglivat fenomen i Danmark, det som nu heter dansk folkeparti, och till kortlivade ny demokrati i Sverige.
Partiet kallar sin ideologi "liberalistisk", med grund i norsk, västlig tradition och kristen livssyn. Skärpt tillämpning av reglerna för invandring är en av partiets märkessaker. Men Carl I Hagen, partiordförande, har aktat sig för att hamna i samma fack som Pia Kjaersgaard i Danmark. Framtidsnamnet Siv Jensen, gruppledare i stortinget, tycks också ha förmågan att föra fram och vinna röster på "lagom" främlingsfientlighet.
I Danmark var det val till folketinget i februari i fjol. Minoritetsregeringen med statsminister Anders Fogh Rasmussens liberala venstre och de konservativa försvagades något jämfört med valet 2001, men behöll makten med stöd i folketinget av dansk folkeparti. Redan efter valet 2001 var priset en skärpning av reglerna för invandring. Med följd att antalet asylsökande och anhöriginvandrare minskat.
Enligt opinionsmätningar utförda under karikatyrfejden har dansk folkeparti stärkts, till 16,4 procent i en mätning för tidningen Politiken och till 15,4 procent i en annan för Berlingske Tidende. Men det är inte sensationellt - resultatet i valet i fjol var 13,2 procent.
Både inom den traditionella vänstern och högern i Danmark torde man vara tacksam för att Pia Kjaersgaard är som hon är. Annars skulle kanske också hennes parti få 30 procent. (SNB)
Utrikeskrönika