Psykiatrisatsningen som bidde en tumme
Psykvård för unga. Enligt artikelförfattaren kommer landstinget i Kalmar län att genomföra den planerade satsningen på barn- och ungdomspsykiatri oavsett nya regeringsbeslut.Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialministern hänvisar till regeringens beslut att tillskjuta 500 miljoner för att stärka psykiatrin. Av det extra anslaget går 240 miljoner till landstingen för att förstärka vårdgarantin och tillgängligheten för barn och unga, som behöver komma i kontakt med psykiatrin. Detta kan tyckas gott och väl men behöver sättas in i ett större sammanhang där bakgrunden är följande:
Den socialdemokratiska regeringen tillsatte 2003 en psykiatrisamordnare med uppdrag att se över hela det psykiatriska området och föreslå förbättringar. Samordnaren Anders Milton har nu i flera utredningar pekat på behov av ökade resurser till psykiatrin. Ingen har hittills ifrågasatt Miltons slutsats i detta avseende; det behövs mera resurser till psykiatrin.
Den socialdemokratiska regeringen anvisade också 600 miljoner till landstingen. Av dessa medel skulle preliminärt 19 miljoner tillfalla Kalmar läns landsting, fördelade med 12 miljoner 2008 och resterande 2009.
I samband med vårens budgetarbete stod det plötsligt och mycket överraskande klart att den nya borgerliga regeringen ändrat på förutsättningarna för en kraftfull satsning på psykiatrin. Nu skulle endast hälften av resursförstärkningen tillfalla landstingen. Dessutom skall landstingen konkurrera om dessa på så sätt att de delas ut efter ansökan om bidrag till särskilda projekt. Övriga medel skall användas för fortsatta utredningar på central nivå.
Följden av detta besked är att den politiska ledningen för landstinget i Kalmar län idag inte vet om några resurser alls kommer att tilldelas länet under de närmaste två åren. Jämför detta med att den socialdemokratiska regeringen utlovade 19 miljoner för samma tidsperiod!
Mot denna bakgrund har landstingsledningen i ett öppet brev till socialminister Göran Hägglund framfört förhoppningen att regeringen skulle ändra sin ståndpunkt och göra en utbetalning av hela det anvisade beloppet direkt till landstingen.
Av socialministerns debattartikel framgår att regeringen inte har för avsikt att tillmötesgå önskemålen från vårt landsting.
Socialministern medger att de medel, 500 miljoner, som tillskjuts är marginella i förhållande till de behov, som redovisas i Anders Miltons slutrapport. Ändå förklarar sig socialministern glad över regeringens beslut. Hägglund tycks också stå fast vid sin ståndpunkt att det är Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL), som skall ta sig an frågan om hur framtida satsningar på psykiatriområdet skall se ut.
Enligt min mening finns anledning att känna oro för att de satsningar, som den politiska majoriteten i Kalmar län aviserat för de närmaste åren, inte kommer att kunna fullföljas, som det är tänkt. Det ser snarare ut som om de resursförstärkningar, som regeringen utlovat som en konsekvens av Miltonutredningen, kan komma att hamna i en långbänk av fortsatta och tidsödande utredningar.
Den nuvarande regeringens handlande riskerar därmed att försvåra och fördröja landstingens möjligheter att genomföra de nödvändiga förbättringar, som är planerade för den psykiatriska vården.
Oavsett regeringens dribblande med de särskilda statsbidragen kommer dock landstinget i Kalmar län att genomföra de satsningar, som krävs för att förbättra tillgängligheten till barn-och ungdomspsykiatrin vad gäller en förkortning av väntetiden till såväl rådgivning, som behandling.
Lennart Fredriksson (s) är ledamot av landstingsfullmäktige i Kalmar län