Rädda vittnen hotar rättssäkerheten

Oacceptabelt. Allt fler fall av hot och påtryckningar mot vittnen gör att rättssäkerheten är i fara. I förra veckan misshandlades en kvinna i en förort till Stockholm för andra gången, efter att hon vittnat i en mordrättegång. Och den sortens våld och hot om våld blir allt vanligare.

Västervik2007-07-04 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Uppenbarligen är det framförallt när det gäller ungdomsbrottslighet och olika typer av kriminella gäng som den här sortens hot förekommer. Vittnet hotas, familjen hotas och brottslingarna gör på alla sätt klart att de har kontroll och kan hämnas.
Det verkar som om rättsystemet inte lyckats utveckla verktyg för att hantera och beivra hot mot vittnen. Vittnesskyddsprogram finns visserligen, men dels är det mycket få människor som uppfyller kriterierna för att få vara med, och dels är inte ens de som har vittnesskydd säkra. Skyddet för dem som inte ingår i ett vittneskyddsprogram - vanliga laglydiga medborgare som vill göra sin plikt och vittna - är alldeles för dåligt.

På sikt är detta en utveckling som kommer att leda till att allt färre människor vågar vittna i domstol, eller ens polisanmäla ett brott de bevittnar eller är offer för. Utan människor som vittnar om det de har sett faller hela rättsystemet samman.
Det är ett brott - övergrepp i rättssak heter det - att försöka påverka ett vittne eller någon annan som är inblandad i en juridisk process. Misshandel och hot är ju straffbart i sig.
Moderaternas talesman i rättsfrågor, Hillevi Engström, sa till Ekot på tisdagen att något måste göras. Frågan är bara vad hon och hennes parti är beredda att göra.
Det är nämligen nödvändigt att ge det av socialdemokraterna systematiskt nedrustade rättssystemet de resurser som behövs för att polis, åklagare och domstolar ska kunna sköta sitt jobb. Är regeringen och justitieminister Beatrice Ask beredd tt skjuta till de resurser som behövs?
Läs mer om