Rättvisemärkt är partipolitiskt obundet
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
VT skriver bland annat att Föreningen Rättvisemärkt har "starka kopplingar till arbetarrörelsen" och att Göran Persson/Wanja Lundby Wedin skulle vara föreningens högsta chef. Detta är inte sant.
Föreningens högsta chef är dess ordförande, Tomas Brytting, som är egen företagare och inte alls har någon koppling till arbetarrörelsen. Högsta tjänsteman är Alice Bah Kuhnke som inte representerar någon annan än sig själv.
Medlemskap i Föreningen för Rättvisemärkt är öppet för alla organisationer och bland medlemmarna återfinns en lång rad olika organisationer, bl a Svenska kyrkan, LO, Kommunal, Lutherhjälpen, SKTF och Röda korsets ungdomsförbund.
VT anser vidare att konsumentorganisationerna inte varudeklarerar sig själva det vill säga inte redogör för vilka intressen de representerar.
Inte heller detta stämmer. På Rättvisemärkts hemsida (www.rattvisemarkt.se) kan man läsa om vilka som är medlemmar i föreningen och på vilken grund och plattform Rättvisemärkts arbete vilar.
Där kan man bland annat läsa "Föreningens ändamål är att verka för rättvisa i den internationella handeln samt att verka för att varor produceras med iakttagande av socialt ansvar utan att skada eller exploatera människor eller miljö. Föreningen skall vidare verka för att internationell handel bidrar till hållbar utveckling avseende sociala, ekonomiska och ekologiska förhållanden i syfte att förbättra livsvillkoren för barn och vuxna"
Jag har svårt att se hur det kan vara en höger/vänsterfråga huruvida mänskliga rättigheter respekteras i produktionen av till exempel kaffe och bananer eller att arbetare och bönder i dessa länder erhåller skäligt betalt.
För att ytterligare illustrera den partipolitiska bredden i Rättvisemärkts arbete kan framhållas att kristdemokraternas Göran Hägglund och miljöpartiets Peter Ericsson så sent som förra veckan undertecknade ett av Rättvisemärkt organiserat upprop om att den offentliga upphandlingen bör ta större hänsyn till miljö- och arbetsvillkor i tredje världen.
Så oavsett om du röstar höger eller vänster (eller inte alls), utnyttja din konsumentmakt och ta chansen att bidra till bättre förhållanden för människor och miljö i de fattiga delarna av världen - välj Rättvisemärkt.Svar:
I ett svar på ledaren om konsumentorganisationer (13 juli) skriver Andreas Drufva att det är fel att säga att Föreningen Rättvisemärkt har kopplingar till socialdemokratin och arbetarrörelsen.
Att det i ledaren framstod som att det var just Göran Persson/Wanja Lundby-Wedin som var formella ledare för organisationen var fel. Men faktum kvarstår.
De organisationer dessa två företräder är representerade genom att såväl LO som Kommunal återfinns i föreningens styrelse. Men framförallt är problemet att Rättvisemärkt accepterat att på regeringens vägnar bilda opinion i en specifik fråga. Efter att ha tagit ett sådant uppdrag, och dessutom ha en sådan styrelse, kan man inte kalla sig oberoende.
Problemet är att Rättvisemärkt kan uppfattas som ett språkrör för partipolitiska värderingar och intressen. Föreningen agerar inte oberoende utan har en tydlig koppling till politiken.
Rättvisemärkt kan när man vill bli oberoende och tacka nej till statens pengar.
BREV TILL LEDARSIDAN
Andreas Drufva, Stockholm, är före detta Västerviksbo och frivillig ambassadör för Rättvisemärkt.