Den gÄngna julhelgen bevistade jag julottan i TÀby kyrka, byggd pÄ 1200-talet (sannolikt pÄ grunden av en Àldre trÀkyrka). Det Àr nÄgot sÀrskilt stÀmningsfullt med dessa timmar före gryningen pÄ juldagens morgon. Den medeltida stenkyrkan lyses upp av stearinljus, dÀr ute Àr det mörkt, tyst och bitande kallt. Snön ligger i vita sjok pÄ fönstrens blyinfattningar.
Med största sannolikhet har mÄnga (kanske de flesta?) av de som fyller bÀnkarna i TÀby kyrka och andra kyrkor denna tidiga morgon ingen personlig tro. De Àr dÀr för att det Àr tradition, för att det Àr vackert eller helt enkelt för att det Àr rofyllt, och en vÀlbehövlig avkoppling frÄn julstressen. Likafullt Àr det en ritual med den djupaste av innebörder.
Man kan lÀtt drabbas av en nÀrmast svindlande kÀnsla av kontinuitet, om man betÀnker att i exakt samma byggnad, pÄ exakt samma klockslag, pÄ exakt samma datum har mÀnniskor samlats till samma ritual vartenda Är i 800 Är (möjligtvis med undantag för nÄgot enstaka pest- eller ofÀrdsÄr). Det stÀmmer till eftertanke. Det ger ocksÄ en fingervisning om varför denna och liknande ritualer har en sÄdan djup innebörd Àven för icke-troende svenskar pÄ 2000-talet.
Man raljerar numera gÀrna om hur avkristnat Sverige Àr. Att Sverige var det sista landet i Europa att kristnas, det första att avkristnas och att kristendomen nog aldrig riktigt bet. Som bevis tar man till exempel hedniska riter som midsommar. Men att mena detta Àr inte bara att förneka historiskt faktum om vilken oerhört betydelse den kristna tron en gÄng hade i vÄrt land - 1609 förklarade Karl IX att Gamla testamentets mosaiska lag skulle gÀlla lika med svensk lag i Sverige - utan det Àr ocksÄ att förneka mycket av det vi ser i samhÀllet runt oss i dag.
Att peka pÄ att vi faktiskt firar jul och pÄsk Àr bara att skrapa pÄ ytan. Kristendomens verkliga inflytande har varit över vÄra djupast liggande vÀrderingar och det sÀtt pÄ vilket vi betraktar verkligheten. Det Àr sÄdant som ligger oss sÄ nÀra att vi oftast inte ser det, och nÀstan aldrig betraktar det som en produkt av kristendomen. Det handlar som saker som tanken att mÀnniskan har ett ansvar för sina handlingar, och möjligheten att vÀlja mellan ont och gott. En tanke som vÄrt rÀttssystem vilar pÄ. Det handlar om tanken pÄ att varje mÀnniska Àger ett inneboende vÀrde bara genom att vara mÀnniska. De mÀnskliga rÀttigheterna och folkrÀtten vilar pÄ detta. Det handlar om tanken pÄ att mÀnniskan har en skyldighet att förvalta jordens Àndliga resurser. Med mera.
Att som Lars Ohly mena att det moderna svenska samhÀllet har formats trots, inte tack vare, kristendomen Àr att vara ute och cykla. Sverige Àr förvisso genomsekulariserat. Majoriteten av alla svenskar bekÀnner sig inte till nÄgon tro. Det vore dessutom poÀnglöst att hÀvda att Sverige inte Àr ett multireligiöst land. Men det hindrar inte att Sverige i dag och för överskÄdlig framtid likvÀl Àr kristet, i en annan bemÀrkelse Àn den rent bokstavliga.