Regeringen äventyrar svensk industri
Electrolux. Artikelförfattarna är kritiska till de förändringar i utbildningsmöjligheter som sker. De använder nedläggningen av Electroluxfabriken i Västervik som exempel på skillnaderna i villkor för personer som blir arbetslösa. Arkivbild: Magnus Glans
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den nya regeringen har nämligen beslutat att drastiskt minska resurserna för de viktiga utbildningarna som tidigare skapat förutsättningarna för den svenska industrin.
Vi vet att när vi som 15-16-åringar skall välja våra framtida yrkesvägar, är det ytterst få som verkligen väljer den utbildning som leder till det arbete som man får 5-10 år senare. De som inte lyckas pricka rätt eller de som av någon anledning inte fullgjort någon utbildning har haft möjlighet att via Komvux komplettera och sadla om sin teoretiska grund. Den chansen är idag ytterst begränsad.
De som inte behöver eller inte kan komplettera sin teoretiska grund har via olika arbetsmarknadsåtgärder tidigare omskolats till bristyrken och gått från arbetslöshet till arbete. Möjligheten till detta är också ytterst begränsad idag.
Det är inte bara de som dragit nitlotten under sina tonår som blir drabbad av regeringens systemskifte. Även de som lyckades få ett arbete men dragit nitlotten genom att hamna i en bransch som av någon anledning hamnar i kris blir drabbade.
Tänk om Elektrolux hade lags ned i dag. Då hade många av de välutbildade arbetarna stått helt utan möjlighet att skaffa nya arbeten, då deras kompetens inte längre efterfrågas. På den tiden fick de i alla fall möjligheten till omskolning vilket gett många nya jobb i helt nya branscher. Den möjligheten är ytterst begränsad idag tack vare Reinfeldts regering.
Hur kommer detta nu att drabba den svenska kompetenskrävande industrin.?Ja, om industriföretagen överhuvudtaget skall få kompetenta medarbetare får de stå för utbildningen själva. Det innebär inte bara direkta utbildningskostnader utan också att de måste avvara resurser i produktionen till de nyanställda. Helt klart kommer detta att drabba branscher med krav på hög kompetens, och ge sämre konkurrenskraft vilket kan leda till nedläggning och arbetslöshet.
Delar av de resurser som den svenska industrin behöver har regeringen via ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften, som ger arbetsgivare med anställda ungdomar lägre arbetsgivaravgift, gett McDonald?s i form av 50 miljoner kronor i lägre arbetsgivaravgift. Vem kommer att handla på McDonald?s när den svenska industrin kraschar? Då McDonald?s redan till stor del har de antal anställda som de behöver kommer de 50 miljonerna att gå direkt till aktieägarnas feta konton.
Lite ironiskt kan man utbrista: Väl använda pengar Reinfeldt.
En liten lustig följd av regeringens neddragningar av utbildningsmöjligheterna är att de högerdebattörer som anklagat fackföreningarna för att årets avtalsrörelse gav för höga lönehöjningar, nu fått en regering som via sina åtgärder skapar bristyrken där lönenivån skjuter i höjden, på grund av att efterfrågan är större än tillgången.
DEBATT
Kenneth Björklund är ordförande och Erik Fransson är ombudsman i IF Metall Norra Kalmar län.