Regeringens arbetslivspolitik skapar ohälsa
Industriarbete. Artikelförfattarna menar att arbetsmiljön riskerar att försämras genom indragningar på flera håll. Foto: FREDRIK PERSSON/Scanpix
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den i vissa delar världsledande forskningen kommer att slås i spillror och för framtiden innebär detta att våra företag inte får tillgång till den senaste forskningen angående arbetsmiljö och därför riskerar våra arbetsgivare att få anställda med arbetsskador vilket leder till högre kostnader för arbetsgivarna.
Orsaken till att regeringen lägger ned Arbetslivsinstitutet är rent politisk och har ingenting med den världsberömda forskningen som bedrivs där att göra. Borgarna anser nämligen att institutet bedriver en politisk forskning som bara ställer sig på arbetstagarnas sida.
Detta är rent nonsens och kloka arbetsgivarna vet också att ett sådant resonerande hör ihop med 1800-talets industri där de flesta arbetsuppgifterna var ytterst enkla och arbetskraften en slit och släng resurs.
I dagens samhälle tar det lång tid och mycket resurser för att lära upp en anställd. Arbetsgivarna vill då inte riskera att bli av med de välutbildade medarbetarna bara för att de inte fått de senaste och värdefullaste tipsen om hur deras arbetsmiljö borde se ut för att undvika arbetsskador. Detta leder som vi tidigare nämnt till högre kostnader för arbetsgivarna.
Dessa högre kostnader kommer att öka priserna på de produkter och tjänster som arbetsgivaren säljer. Vilket i sin tur leder till minskad konkurrenskraft mot de internationella konkurrenterna. Nästa steg i den nedåt gående spiralen är den ökade arbetslösheten efter nedläggningen av de utkonkurrerade företagen.
Regeringen har även dragit ned ordentligt på pengarna till det regionala arbetsmiljöarbetet. De regionala skyddsombuden som hjälper arbetsgivarna att hålla en god arbetsmiljö har fått mycket mindre pengar vilket leder till att deras besök på arbetsplatserna blir mera sällan. Detta leder på kort sikt till flera arbetsolyckor med skadade människor som följd. Dessutom kommer det långsiktigt att leda till fler utslitnings- och belastnings- skador. Också detta med lidande människor som följd.
Men dessa försämringar är inte nog för regeringen Reinfeldt. De har dessutom dragit ned på pengarna för att utbilda de skyddsombud som finns på våra arbetsplatser. Detta kommer också att leda till att arbetsmiljön på våra arbetsplatser blir sämre med olyckor och ohälsa som en naturlig följd.
Den sista(?) spiken i kistan för att skapa ohälsa vill nu moderaterna banka in i och med förslaget på en fördubbling av karensdagarna i sjukförsäkringen. Vi vet av tidigare erfarenhet att det enda som detta leder till är fler långtidssjukskrivna. Så blir den direkta effekten då de som känner sig lite dåliga inte har råd att sjukskriva sig förrän de inte har någon arbetsförmåga kvar och då behöver en längre rehabilitering och fler kostbara insatser.
I det nya förslaget ingår också att de som känt av utslitningssymtomer, men inte haft råd att sjuskriva sig, och som då fått allvarliga sjukdomsbilder inte får vara sjukskrivna mer än ett år. Detta är som om man först slår ned någon för att de står och sen sparkar på dem bara för att de ligger ned. Sen sparkar man ytterligare ett par gånger för att de börjar blöda och säger till dem att sluta blöda.
Regeringen Reinfeldt har med detta bevisat att deras humana syn på människan är ytterst begränsad, men tydligen var det detta som Sveriges befolkning ville ha.
DEBATT
Kenneth Björklund är ordförande och Erik Fransson är ombudsman i IF Metall Norra Kalmar län.