Regeringens bilpolitik hotar jobben!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tillväxten i Sverige är låg, bland de lägsta i EU. Alla politiker talar om hur viktigt det är att tillväxten stärks. För att landet skall gå bättre måste produktiviteten öka och arbetsmarknaden fungera bättre.
Ett viktigt led i detta är att stärka folkbilismen. Folkbilism är, enkelt uttryckt, vanliga människors resande med bil. Det rör allt från pendling till och från jobbet till att göra ärenden som att handla mat och hämta barn, nöjes- och semesterresor och arbetsresor av olika slag.
Svenskarnas resor sker till 80 procent med bil. En av tio resor sker med buss och resten delas mellan tåg, flyg och båt. Att köra bil ger frihet, flexibilitet och i de allra flesta fall en stor tidsbesparing. Ändå försöker politikerna hindra folk från att köra bil.
Det finns nu tre akuta hot mot att ta bilen till jobbet och därmed mot en fungerande arbetsmarknad.
I regeringens överenskommelse med samarbetspartierna ingår en översyn av reseavdragen. Ett förslag är att reseavdragen skall vara samma för den som kör med egen bil som den som åker kollektivt. Redan i dag är reseavdraget för bilresa otillräckligt, särskilt efter de senaste bensinprishöjningarna. De som kör bil i dag betalar redan både för vägbyggen, vägunderhåll och för dem som åker kollektivt.
Ökade kostnader för bilisterna är inte rättvist. Skulle mot förmodan resandet med kollektivtrafik öka så ökar även kostnaderna för landstingen med besparingar på sjukvården som en nödvändig konsekvens.
Nästa hot är direktivet till Skatteverket att se till att parkering på arbetsplatser beskattas. Skall avbytaren förmånsbeskattas för att denne parkerar på gårdsplanen? Eller vårdbiträdet med 12000 kronor i månadslön och nattskift beskattas för att parkera vid äldreboendet? I stora delar av landet är bilen det enda sättet att ta sig till jobbet. Alternativet är att inte jobba utan att gå hemma med bidrag, vilket i det skattetyngda Sverige tyvärr redan lönar sig för alltför många.
Det tredje hotet mot att ta bilen till jobbet är regeringsbeslutet om trängselskatt i Stockholm. Pengarna som bilisterna får betala går rakt in i stadskassans svarta hål och lär inte gå till att förbättra vägarna eller ens kollektivtrafiken. Lagstiftningen är dessutom generell och gör att trängselskatten lätt kan införas på fler ställen i landet. Sveriges problem är inte trängsel utan att det helt enkelt att vi är för få som jobbar.
runt om i landet ser allt fler varsel på stora arbetsplatser. De friställda kommer ibland att vara tvungna att se sig om efter jobb i en annan ort eller kommun dit man måste pendla med bil. Regeringens bilpolitik kommer att leda till att man tänker både en och två gånger innan man söker ett sådant jobb.
Det blir omöjligt för många att bära de ökade kostnaderna för bilen och de blir därför undanträngda från arbetsmarknaden. Regeringens bilpolitik kommer att leda Sverige in på en ännu sämre ekonomisk väg, en väg som är av ännu sämre kvalitet än våra landsvägar.
Lösningen på dessa problem är enkel. Stoppa genast de tre akuta hoten mot att ta bilen till jobbet. Gör det möjligt att köra bil till jobbet! Dagens bilar närmar sig nollutsläpp och en bilresa ger lägre utsläpp än halvfulla bussar och dieseltåg.
Heltäckande reseavdrag för bil är ett annat tips som gör att arbetsföra blir mer benägna att jobba och bo på olika ställen. Bil- och bensinskatterna måste sänkas. Framför allt borde momsen på bensinskatten bort, för att ta ut skatt på skatt kan inte ens politikerna motivera. Folkbilismen måste räddas för Sveriges skull! (SNB)
.
DEBATT
Lennart Bengtsson är initiativtagare till Bilfront
Lennart Bengtsson är initiativtagare till Bilfront