Regionalisering hotar expressbussarna

Utveckla eller avveckla? Jan-Erik Kjellberg, förbundsdirektör för Svenska Bussbranschens Riksförbund, tillsammans med Mona Boström, som är vd för Svenska Lokaltrafikföreningen. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Utveckla eller avveckla? Jan-Erik Kjellberg, förbundsdirektör för Svenska Bussbranschens Riksförbund, tillsammans med Mona Boström, som är vd för Svenska Lokaltrafikföreningen. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Foto:

Västervik2007-03-14 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ansvarsutredningens förslag kommer att slå hårt mot pensionärernas och studenternas möjligheter att resa i framtiden. I dag är det förbjudet för expressbussarna att ta upp resenärer som bara vill resa inom ett län. Om förbudet finns kvar, när ansvarsutredningens förslag om att slå ihop dagens många län till några få stora regioner blir verklighet, kommer en stor del av den långväga busstrafiken att tvingas läggas ned.
Regionaliseringen kommer i så fall framförallt att drabba ekonomiskt svaga grupper som inte har råd att resa med bil eller tåg. Många av resenärerna på expressbussarna är ungdomar som studerar på annan ort och som vill resa hem för att träffa familj och vänner. Andra är mor- och farföräldrar som ska hälsa på sina barn och barnbarn eller familjer som söker ett lågprisalternativ. Ofta handlar det om låginkomsttagare som genom det låga priset har expressbussen som sitt enda resealternativ.
Nedläggningshotet drabbar det färdsätt som år efter år sedan 2002 har den största andelen nöjda resenärer enligt Svenskt Kvalitetsindex undersökningar. Bussbolagen lyckas också som enda transportsätt i stort leva upp till kundernas förväntningar, medan gapet mellan vad resenärerna förväntar sig och vad man upplever sig få är stort inom järnvägs- och flygtrafiken.

Förslaget slår mot det privata företagandet och hotar arbetstillfällen runt om i landet. Problemet stannar inte vid att de linjer och turer som i dag går mellan län och i framtiden kommer att ligga inom samma region tvingas till nedläggning.
Vinstmarginalerna är mycket små i den interregionala busstrafiken. Ofta är det just den trafik som genom regionaliseringen kommer att förbjudas som gör verksamheten lönsam. Företagen kommer inte ens att kunna få lönsamhet de år bolagen går som bäst. Det kommer helt enkelt att finnas så få lönsamma linjer kvar att expressbusstrafiken kommer att ha svårt att överleva.
För medborgarna innebär förslaget att busstrafik som i dag kan köras på marknadens villkor, till låga priser, utan skattfinansiering kommer återregleras och finansieras med skattepengar.

Det finns bara en väg ut ur problemet: Sammanslagningen av länen till regioner måste gå hand i hand med en ansvarsfull avreglering av expressbusstrafiken. Ta bort förbudet mot att ta upp resenärer som vill resa inom ett län och länstrafikbolagens rätt att säga nej till långväga busstrafik inom regionerna.
Ge istället bussbolagen tillstånd att köra långväga linjetrafik med krav på tidtabell, kontinuitet och kvalitet. Då kommer expressbussen i framtiden att kunna erbjuda resenärerna resor till låga priser till ännu fler orter i landet.
För de ansvariga ministrarna Mats Odell och Åsa Torstensson är det bara att välja: Återreglera och öka skattekostnaderna eller genomför en ansvarsfull avreglering som gör det möjligt för expressbussföretagen att överleva och som skapar nya resemöjligheter för pensionärer, studenter och låginkomsttagare.
För bussbranschen är valet enkelt: Genomför den sedan länge utlovade översynen av kollektivtrafiklagstiftningen och ge utredningen i uppdrag att lägga fram förslag på vilka paragrafer som måste ändras för att expressbusstrafiken ska avregleras med varsam hand. Vilken väg väljer ni? Utveckla eller Avveckla?(SNB)
DEBATT
Jan-Erik Kjellberg är förbundsdirektör för Svenska Bussbranschens Riksförbund. 
Läs mer om