Rödgrön personalbrist oroar

Västervik2014-08-01 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstinget i Kalmar län är en personal- och kunskapsintensiv organisation som kräver kvalificerad bemanning dygnet runt – hela året. Detta kan knappast komma som en överraskning och kräver framförhållning av både ansvariga chefer och politiker. De tre ansvariga partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet talar gärna om sina visioner, exempelvis om rätten till heltid till alla. Samtidigt ondgör man sig över hyrläkare, för att inte tala om privata bolag som erbjuder sina tjänster, men ägnar sig åt dubbelmoral då man gärna köper dessa tjänster när det råder bemanningsproblem.

Ett färskt exempel på personalbrist är barnmorskebristen på länssjukhuset i Kalmar. Onkologin i Västervik är ett annat exempel på dålig framförhållning när det gäller bemanning. Majoriteten visste att man bara hade en temporär lösning men har inte vidtagit några åtgärder för att få en onkolog på plats. I Västervik är personalbristen annars inte så alarmerande enligt personalansvarig, men man har tvingats anlita bemanningsföretag och skjuta på semestrar för ordinarie personal, för att få sommarbemanningen att gå ihop.

Centerpartiet vill satsa ytterligare på att öka utbildningsplatserna i hela Kalmar län där universitet/högskola ska vara navet och där utlokaliserade distanslösningar ska vara basen för att säkerställa personalrekryteringen i hela länet. Samtidig måste landstinget ta vara på sin befintliga personal bättre genom att erbjuda fördelaktiga arbetsvillkor och kompetensutveckling. Dessa beslut måste fattas i god tid för att klara bemanningen framöver och inte som den nuvarande majoriteten gör, bara konstatera problemen när de uppstår.

Det är val till landstinget i höst och nu är det dags för en ny långsiktig, närodlad personalpolitik i Kalmar län.

Läs mer om