I partiets egen tidning Aktuellt i politiken går kulturutskottets ordförande Gunilla Carlsson (S) till angrepp mot Skapande skola. Problemet med satsning är enligt henne att alla kommuner inte kommit lika långt i sitt arbete att implementera kulturen i skolan. Den rimliga slutsatsen borde vara att lyfta alla tusentals lyckade och värdefulla exempel som finns runt omkring i landet och stötta de kommuner som av olika skäl inte riktigt kommit igång.
Skapande skola är regeringens stora kulturpolitiska satsning. Den bygger på övertygelsen att kulturen inte bara skall vara en stunds förnöjelse för vissa grupper kulturintresserade barn och ungdomar. Skapande skola handlar om att skapa förutsättningar för att professionella kulturarbetare skall bli en del av skolans vardag, pedagogik och elevvård. När detta sker når kulturen ut till fler elever och påverkar skolan positivt.
Skapande skola är en framgång. Samtliga kommuner har någon gång sökt och beviljats medel för kultur i skolan från Skapande skola. Under hela perioden 2008–2013 har drygt fyra av tio (120 stycken) av landets kommuner beviljats bidrag alla de sex åren och två tredjedelar (192 stycken) har beviljats bidrag minst fem av sex år. För Kalmar läns räkning beviljas våra skolor totalt 4,3 miljoner kronor i bidrag från Kulturrådets satsning. Mest får Kalmar med 1,4 miljoner kronor, medan övriga kommuner får från 85 000 kronor och uppåt, varav Västervik 880 000 kronor.
Detta visar att vi är på rätt väg men att mycket arbete återstår innan satsningen når alla barn och ungdomar. Små kommuner har svårare att ta för sig. Detta är ett mönster som går igen i alla sammanhang. Det är samma små kommuner som i lägre omfattning söker pengar från statliga satsningar generellt. Orsaken är att dessa sannolikt har sämre resurser rent personellt att söka upp projekt och formulera ansökningar. Kommuners olikhet är en faktor som bättre behöver tas hänsyn till när statliga bidrag och satsningar utformas och medel fördelas.
Nya Moderaterna möter tillsammans med våra vänner i Alliansen väljarna i valet 2014 med löftet att fortsätta vårt arbete med att utveckla en modern kulturpolitik för barn och ungdomar. Skapande skola har redan inneburit att fler barn och ungdomar fått del av kulturen. En rödgrön regering innebär sannolikt att Skapande skola läggs ner. Detta är ett viktigt besked till väljarna och omkring detta kommer det att bli politisk strid inför valet. För nya moderaterna är inte Skapande skola ett projekt för att under en tid stärka kulturen i skolan. Vi är istället övertygade om att detta bara är början på en utveckling som över tid kan göra verklig skillnad i alla svenska skolor. Vårt besked till väljarna är att Skapande skola är här för att stanna.