Rör inte yttrandefriheten!
Ändamålsenlig lagstiftning. Regeringen Persson gav våren 2003 en utredare i uppdrag att titta tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen i Sverige och "följa utvecklingen" på dessa områden. Utredningens betänkande "Ett nytt grundlagsskydd för tryck- och yttrandefriheten" kom förra året och har märkligt nog inte diskuterats särskilt mycket, trots att slutsatserna var tämligen radikala.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nu har experterna reagerat, och varnar för hoten mot yttrandefriheten. I Sverige är principen nämligen den att yttrande- och tryckfriheten är total. I Sverige får vi skriva och säga vad vi vill utan att staten har rätt att ingripa mot oss. De begränsningar som trots allt finns beskrivs noga i lagstiftningen - i tryckfrihetsförordningens sjunde kapitel stadgas exempelvis straffansvar för tryckta uttalanden som innebär förräderi, spioneri, hets mot folkgrupp och förtal.
Man kan ha synpunkter på dessa begränsningar och anse att de är för många och för vittgående, men det är viktigt att komma ihåg att det är rätten att säga och skriva vad man vill som är normalvärdet. Den som vill inskränka den rätten - vare sig det är staten som vill ingripa eller en privatperson som anmäler exempelvis ett förtalsbrott - måste kunna visa att det anmälda yttrandet uppfyller samtliga lagens brottsrekvisit. Det är svårt att få en fällande dom, och det ska det också vara.
Svensk tryck- och yttrandefrihetslagstiftning fungerar bra. Den skyddar de rättigheter den är tänkt att skydda och den skapar ett regelverk för att hantera överträdelser som, trots att det är en aning otympligt, faktiskt är rätt ändamålsenligt. Att anpassa svensk rätt till EG-rätt i detta avseende vore att inskränka de fri- och rättigheter som vi svenskar vant oss vid och finner självklara. Statens makt ska minskas, inte ökas.
Därför måste kritiken mot förändrad tryck- och yttrandefrihetslagstiftning tas på stort allvar.