Rysk gas politiskt styrmedel

Västervik2007-01-04 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När det för några veckor sedan var en hearing i riksdagen om den planerade rysk-tyska gasledningen i Östersjön, diskuterades inte den säkerhetspolitiska eller militära aspekten av ledningen. Det var i huvudsak miljökonsekvenserna som stod på dagordningen.
De flesta som har sett planerna på arbetet och fått redogörelse för hur gasledningen ska läggas från Ryssland till Tyskland har tillräckligt med miljöinvändningar för att gasledningen aldrig bör förverkligas. Men att enbart inrikta sig på miljön och miljökonsekvenserna är att blunda för skälen varför Ryssland vill ha ledningen dragen i Östersjön.
För Ryssland är gasledningen ett led i en utrikespolitik som ska ge Ryssland ökad makt och ökat inflytande.

År 2003 slog man i Ryssland fast att syftet med den ryska energipolitiken är att främja den nationella säkerheten. Och den ryska nationella säkerheten gynnas bäst om Ryssland får ökat inflytande utanför landets gränser.
Om vi ser tillbaka på hur man använt energiexporten i Ryssland sedan 1991 så har man vid minst 60 tillfällen medvetet orsakat leveransstörningar till länder som man gärna vill ha politisk kontroll över. Estland, Lettland, Litauen, Georgien, Ukraina och Vitryssland tillhör de drabbade.
I våras kunde vi höra den ryske ambassadören i Ukraina kräva att värdlandet skulle ändra sin allt för västvänliga inställning om man också i framtiden ville ha gasleveranser till ett rimligt lågt pris. Det visar med klar tydlighet att Ryssland säljer billig gas mot politiskt inflytande.
Intresset för ökat ryskt inflytande i omvärlden är en tydlig målsättning som man konsekvent arbetar för. Rysk handelspolitik i dag går ut på att öka det ryska inflytandet i omvärlden samtidigt som omvärldens inflytande i Ryssland ska minska.

Skälen att lägga gasledningen på Östersjöns botten istället för att dra den över land är politiska. Man vill ha direkt kontroll över leveranserna utan att länderna den skulle gå igenom har möjlighet att försena eller stoppa leveranserna västerut. Bråket mellan Ryssland och Vitryssland - som vi sett den senaste tiden - är vad Moskva vill förhindra i framtiden. Vitryssland ska inte kunna stoppa gasleveranserna västerut för att själv få billigare gas. Ska gasen stängas av ska det vara Ryssland som bestämmer vilka som inte ska få.
Med en ledning i Östersjön kan ryssarna sälja gas till väst samtidigt som man använder avstängningskranen efter eget gottfinnande när det gäller att få Vitryssland och Ukraina att dansa efter Moskvas pipa.

Gasledningen blir ett vitalt ryskt säkerhetsintresse som man inte lämnar obevakad. Något också president Putin utan omsvep förklarat när han meddelade att den ryska Östersjöflottan med en gasledningens tillkomst får en helt ny roll att spela. Den ryska militära närvaron kommer närmare Sverige. En militär närvaro som inte är tillfällig som vid en övning utan permanent så länge gasledningen levererar sitt innehåll.
Hearingen i riksdagen var bra. Miljöaspekterna är allvarliga och borde vara tillräckliga för att säga nej. Men allt för mycket tyder på att det blir en ledning i alla fall. Och då har vi inte bara miljöhotet att öka vår beredskap inför. Vi har då också en rysk militär närvaro som vi måste ta ställning till. En situation vi måste diskutera nu - och inte när gasledningen väl ligger där.
DEBATT
Rolf K Nilsson, Gotland, är riksdagsledamot för moderaterna. 
Läs mer om