Så finner vi Tjustandan

Västervik2014-02-12 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kan Sveriges bruksorter gå från nedläggningar och avfolkning till företagsetableringar och innovation? Kan Västervik och kringliggande bruksorter gå från en gammal bruksanda till en företagarvänlig ”Tjustanda”? Med dessa frågeställningar gör jag idag ett andra stopp i min vårturné i jakten på Tjustandan.

Västervik och kringliggande bruksorter har unika egenskaper som kan ge en konkurrenskraft gentemot större städer. Under mina besök hos företag och organisationer beskrivs en ”envishet och en drivkraft att hitta lösningar där andra hade gett upp”. I jämförelse med större städer som Linköping och Stockholm upplever företagen en trygghet och lojalitet som gör att de vågar satsa på personalutbildningar eftersom risken är mindre att kompetensen försvinner till någon konkurrent. Samtidigt identifierar vi flera tillväxthinder som måste övervinnas för att orterna ska blomstra.

För det första krävs ett förbättrat företagsklimat då nyföretagande är grunden i att skapa arbetstillfällen och tillväxt, och är således en förutsättning för bruksorternas framtid. Moderaterna har genomfört en rad reformer för att skapa gynnsamma förutsättningar för att företag ska starta och växa men det finns mer kvar att göra. Det behöver inte bara bli lönsammare att starta och driva företag utan också enklare. Genom enklare administration och skatteregler samt samlad och tillgänglig information och rådgivning kan vi få fler att vilja starta och driva växande företag.

För det andra behövs förbättrade kommunikationer både för att locka arbetskraft att pendla till kommunen och för att företag ska kunna transportera varor till rimliga kostnader. Bristen på kompetens, till exempel civilingenjörer, är idag påtaglig för Västerviks industriföretag. Där pågår ett arbete i kommunen för att förbättra detta vilket är positivt, men större möjligheter till inflyttning och inpendling är avgörande för kompetensförsörjningen.

För det tredje behövs tillgänglighet till närservice i alla orter i hela kommunen och detta är helt avgörande för att människor ska välja att både flytta hit och att bo kvar. Överum är ett exempel på orter i kommunen där spöklika ödehus både skrämmer utländska investerare och försvårar möjligheten att attrahera pendlare att flytta dit. För att fler människor ska vilja flytta in och stanna i Västerviks kommuns minsta orter behövs en fungerande närservice med skolor, matbutiker och apotek. Idag stänger kommunala skolor på bruksorter i Sverige som en följd av för få elever. Vi anser att skolor måste finnas tillgängliga i hela landet och därför måste fler driftsformer som gör det möjligt att drivas med färre elever både tillåtas och välkomnas.

Moderaternas mål är en landsbygd med bruksorter som blomstrar genom företagsamhet och tillväxt. Dit har vi fortfarande en bit kvar. Jag fortsätter därför mitt arbete i riksdagen och min jakt på Tjustandan för att vi ska få ett tjust som präglas av företagande, tillväxt och framtidstro.

Läs mer om