Replik på inlägg från Jan-Gunnar Johansson 14/7.
Bakläxan över hittills förd havsmiljöpolitik som du förutspår i din replik har redan kommit, Jan-Gunnar! Vi som bor vid havet hade redan länge kunnat se och uppleva det. Havsmiljökommissionen sa i sin rapport (SOU2003:72) ”Havet – tid för en ny strategi” det alla redan visste: Vi har kommit till vägs ände och det räcker inte att lappa och laga i nuvarande system. Det var svidande och tydlig kritik av decenniers (S)-politik .
Mycket av det kommissionen sa stämde överens med den kritik och de förslag Folkpartiet hade lagt fram men det dröjde fram till Alliansregeringen tillträdde 2006 innan det kunde bli verkstad av. Vi krävde på punkt efter punkt en mer aktiv och helhetsinriktad havsmiljöpolitik, både i Sverige och runt Östersjön, i regeringsförhandlingarna och fick igenom det mesta.
Vi vet att Östersjön är ett mycket komplicerat och känsligt ekosystem där många olika faktorer påverkar dess hälsa. Bräckt vatten, dåligt inflöde av friskt havsvatten genom sunden men ett mycket säkert och stort inflöde av vatten som vi som bor runt havet har förorenat. Ledtiden mellan åtgärd och resultat är lång och flera åtgärder måste samverka för att vi ska se full effekt. Tre saker är särskilt viktiga tror jag:
* Ökad samverkan mellan departement och mellan länder i regionen. Statsministern måste prioritera frågan. Han måste också ha med finans- och arbetsmarknadsministern i en handlingsplan både för sitt interna regeringsarbete för Östersjöns miljö men också för att få mer att hända internationellt.
* Målsättningar och åtgärdsförslag finns. Nu måste vi fokusera på de viktigaste åtgärderna mot övergödningen, överfisket och farliga ämnen.
* Ta fram en plan för blå och grön teknologi med målsättningen att få fram världsklassföretag inom vattenteknologi och grön teknologi.
Framsteg har gjorts bland annat mot övergödningen.
Mycket mer återstår att göra. Att förutspå när vi kommer att se olika gradvisa förbättringar är svårt. Viktigast nu är att öka aktiviteten i arbetet. För att få det gjort behöver regering och riksdag partier och politiker som driver på.