Så kan vi förbättra integrationen

Västervik2015-07-02 10:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vår omvärld pågår flera allvarliga konflikter, vilket gör att vi i dag har den största flyktingströmmen i världen på sjuttio år. Utvecklingen innebär stora - till och med enorma - utmaningar för det svenska samhället.

Centerpartiet har presenterat 20 konkreta förslag för att förbättra integrationen genom reformer för fler jobb på en mer välfungerande arbetsmarknad, en bättre bostadsmarknad och bättre förutsättningar för kommunerna att erbjuda ett bra mottagande.

Vi tror på en närodlad integration. Därför vet vi att integrationen aldrig kommer att fungera om inte civilsamhället, vanliga människor i hela landet, gör en insats. Ett lyckat exempel på detta är somaliska bandylaget i Borlänge. I den kritikerrosade filmen ”Trevligt folk” kan vi följa vad som händer när lokalsamhället engagera sig i en grupp nyanlända somalier.

Det intressanta i ”Trevligt folk” är inte att somalierna lär sig spela bandy, utan att de blir en del av det svenska samhället, mer effektivt än vad någon politisk åtgärd någonsin har kunnat åstadkomma.

Tyvärr finns det i dag många hinder för den typen av initiativ. Systemen för att de ideella organisationerna ska kunna söka statsbidrag är alltför fyrkantiga. Regeringen borde därför se över regelverket.

I Centerpartiets integrationsrapport finns ett förslag om att flytta pengar från Arbetsförmedlingen och etableringslotsarna till föreningar och frivilliga nätverk. I Kanada, ett land med stor invandring och omvittnat bra integration, får föreningar som kan uppvisa resultat mentorstöd från staten.

Även socialt stöd är något som de ideella krafterna ofta gör bäst. Många engagerade idrottsledare kan vittna om hur de har stöttat nyanlända med att översätta information från myndigheter, ringa samtal, skjutsa runt och köpa utrustning. Det måste bli lättare att få pengar även till den typen av stöd.

Somalia Bandy har redan inspirerat andra. Ett exempel är boendet för ensamkommande flyktingbarn i Orsa, som drog igång en satsning för att barnen skulle kunna vara med i Vasastafetten i längdskidor.

Andra initiativ poppar nu upp runtom i Sverige, och självklart finns det också bra exempel från vårt län; Vi ser Vimmerby IF:S initiativ och arbete med Mötesplats Bullerbyn och Mötesplats CEOS i samverkan med Vimarhem och kommunen som ett mycket gott exempel på inkluderande arbete. Ett annat exempel är hur Röda korset i Västervik möter människor på våra asylboende med hjälp i allt från samhällsinformation till en del undervisning.

Vad tycker du att vi kan göra mer i Kalmar län? På vilket sätt kan vi gemensamt bidra till att förbättra integrationen?

Läs mer om