Säg ja till miljöpartiet

Västervik2006-10-31 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
EU sluter sig allt mer. Den ena absurda regeln efter den andra stoppar människor från att komma till Europa för att jobba. Har Europa verkligen råd med en tillbakagång till protektionism och nationalism? Att vi i dag har pengar till lyxiga kök och långa semestrar beror på frihandel och en öppen ekonomi sedan 1850-talet. Och att vi lever i fred beror på en vilja att gå samman och kompromissa.
Nu måste vi vårda den friheten och vänskapen ömt så att även våra barnbarnsbarn ska kunna shoppa loss på Claes Ohlsson och framför allt slippa krig. Därför är det viktigt att de tre partier i regeringen som är för det aktuella förslaget om arbetskraftsinvandring nu accepterar miljöpartiets vilja att hitta en snabb lösning. Och att de håller facket utanför.
I den utredning som nyligen presenterades skulle människor utanför EES och Schweiz vara välkomna att jobba här om det råder brist inom ett yrke. Men vem som ska bestämma när det råder brist är inte klart. Vänstern och socialdemokraterna - säkert styrda av facket - röstar på Ams, medan miljöpartiet och alla regeringspartier utom folkpartiet vill att det ska vara upp till arbetsgivaren.

Om vi hindrar arbetsgivarna från att själva styra över vilka de vill anställa kommer det till slut inte att finnas några jobb att slåss om. När arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin försöker bli kompis med fackföreningsrörelsen genom att säga "lugn, lugn, vi ska inte förändra något" söker han vänner på bekostnad av oss andra. Genom att följa fackets vilja riskerar vi framtida tillväxt och välstånd. Vi behöver arbetskraftsinvandrarna.
Även om den ständige ensamseglaren Mauricio Rojas, folkpartiet, nu hittat sin egen reservation till förslaget och därmed försvårar en lösning är det ändå bra att vi har en regering som är öppen för arbetskraftsinvandring. Med hjälp av miljöpartiet kan det hända grejer, vilket känns nytt och fräscht i en tid av europeisk nynationalism.

Snart är den demografiska situationen i Sverige sådan att varje person som har ett jobb måste dela med sig av sin lön till ännu fler. En större andel av svenskarna blir pensionärer och en mindre del yrkesarbetande. Vi går dessutom ut i arbetslivet senare, på grund av studier, resor och allmänt lekande, samtidigt som många drömmer om att sluta tidigt.
Vi kommer verkligen att behöva fler händer på våra arbetsplatser. Ändå blir tecknen allt fler på att Västeuropa har tröttnat på all frihet. Storbritannien inför kraftiga restriktioner i arbetskraftsinvandringen från Bulgarien och Rumänien, som går in i EU nästa år. De nya reglerna följer opinionen. I en undersökning från i somras sade 43 procent av britterna att invandring påverkar landet positivt medan hela 48 procent trodde att landet påverkas negativt.

Samtidigt vinner de högerpopulistiska, ofta rasistiska, partierna fler anhängare. I Sverige fick vi se hur Sverigedemokraterna blev valets obehagliga överraskning. En undersökning har visat att 58 procent av svenskarna är rädda för globalisering. Två tredjedelar av tyskarna och fransmännen och varannan svensk vill inte att EU ska ha fler medlemmar.
Ryanair och andra lågprislinjer sätter oss visserligen i flygplan och skickar ut oss i Europa. På så vis är vi fortfarande öppna för våra grannar, men när det handlar om att fungera som en familj eller ha gemensamma regelverk är vi betydligt mer negativa. (SNB)
DEBATT
Carolin Dahlman är samhällsanalytiker.  
Läs mer om