Sänkta skatter bra för moralen
Högskatteproblem. Två riksbanksekonomer har konstaterat att den svarta ekonomin växer så det knakar. Sedan 1990 har den svarta sektorn nästan fördubblats, hävdar de.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Innan panik utbryter över svenskars dåliga moral bör några saker sägas. Den första är att bara för att pengarna inte kan spåras är det långt ifrån säkert att de har använts i svart verksamhet - något de två riksbanksekonomerna själva konstaterar. De utgår från antaganden om varför ekonomiska transaktioner inte registreras - antaganden som förvisso är rimliga men därför långt ifrån kan betraktas som fakta.
En växande kontantsektor, som utredarna själva nämner och som är laglig, är begagnatmarknaden. Vi köper och säljer för mångmiljonbelopp, exempelvis via internet, och de affärerna är ofta kontanta.
Det andra som måste konstateras varje gång den växande svarta ekonomin diskuteras är sambandet med skattetryck och skattesystem. Självklart finns det människor som skulle fuska under alla omständigheter, men många av dem som nu ägnar sig åt svarta transaktioner gör det för att de inte har råd att göra dem lagligt. Många har inte råd att betala exempelvis reparationer på huset eller bilen vitt. När skatten är betald har människor inte tillräckligt med pengar kvar för att betala hantverkares avtalsenliga lön, skatter och arbetsgivaravgifter. Därför väljer de att betala svart.
Sådant är olagligt och bör beivras. Men så länge vi svenskar betalar tre av fem intjänade kronor i skatt lär vi få räkna med en omfattande svart sektor. Det bästa sättet att få bukt med den svarta ekonomin är rejäla skattesänkningar. Då minskar människors behov av att smita undan.