Självklart med stark och oberoende public service

Västervik2007-01-29 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Anders Åkesson är riksdagsledamot för centerpartiet och talesman i massmediefrågor.En fungerande demokrati och hänger ihop med starka och av samhället oberoende massmedier. I vårt land, en demokrati, är det då självklart med en stark, fri och av samhället oberoende public service - radio och tv i allmänhetens tjänst. Ett public serviceföretag med verksamhet över hela landet, angeläget och möjligt att använda för alla, oberoende av hörselhandikapp etcetera.
Nu vill vi, kopplat till att riksdagen givit public service ett treårigt sändningstillstånd, studera hur de omfattande teknikförändringar som sker förändrar förutsättningarna för starka och oberoende massmedier.
En sådan pågående teknikförändring är att hela landet inom loppet av något år kommer att ha digitala tv-sändningar. Det innebär många saker; en är att en del av oss abonnenter "blir med box". Sannolikt kommer flera av oss att köpa till fler kanaler än "gratiskanalerna" som tillhandahålls med stöd av inbetald tv-licens.

En annan sak är att de olika etermedierna - både Sveriges Radio och TV och de kommersiella - uppträder på nya arenor. Det sker via bredband i vår hemdator och snart via våra mobiltelefoner och så vidare. I dag finansierar vi i huvudsak Sveriges Radio och TV genom att betala licensavgiften. Betalningsplikten i sin tur är kopplad till ett innehav av en mottagningsapparat, i dag är det oftast tv:n i vardagsrummet.
En tredje sak är att de olika massmedierna går allt mera in i varandra. Vi kan både lyssna på radio och läsa tidningen via vår dator.

En del hävdar att sportevenemang och bred underhållning inte behöver sändas via public serviceföretagen. Den uppfattningen delar inte jag. Tvärtom är det så att för att inte public service skall reduceras till att bli en elitistisk angelägenhet för några få - och därmed tappa både sin folklighet och folkbildningseffekt - måste public serviceföretagen ha uppdraget och förmågan att sända både breda program som är angelägna för många och att producera det som ingen kommersiell kanal skulle befatta sig med.
Utöver själva innehållet i public service, vad vi erbjuds att se på och lyssna till, är frågan hur vi över tiden garanterar en stabil och oberoende finansiering viktig. Teknikförändringarna gör att vi som även i framtiden vill ha starka och av staten oberoende public serveföretag ställer oss en rad frågor.

Är det verkligen innehavet av en mottagningsapparat och den därtill kopplade licensavgiften som skall garantera public service oberoende ekonomi? Vi ställer frågan och vill ha den riktigt belyst innan riksdagen fattar nästa beslut om sändningstillstånd.
Det vore oansvarigt att i en tid då all teknikutveckling går väldigt fort och påverkar oss som konsumenter av nyheter, nöjen et cetera låtsas som om just massmedievärlden vore ett reservat - fritt från påverkan. Det är att göra public service och därmed demokratin en björntjänst.
Vi ser fram emot en bred diskussion som syftar till att åstadkomma det vi alla eftersträvar - starka och oberoende radio och tv-företag, i allmänhetens tjänst, verksamma över hela landet och tillgängliga att nyttja för alla. (SNB)
Läs mer om