Sjukvårdsforskning i Kalmar län

Mera forskning. Med medel från landstinget så ska Kalmar län ligga i framkant när det gäller forskning kring åldrandet, anser företrädare för oppositionen i landstinget. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Mera forskning. Med medel från landstinget så ska Kalmar län ligga i framkant när det gäller forskning kring åldrandet, anser företrädare för oppositionen i landstinget. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto:

Västervik2007-04-25 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi lever i ett samhälle där mycket som var en omöjlighet för tio år sedan är en självklarhet i dag. Vi ser med glädje hur den medicinska forskningen numera tar sig an svåra sjukdomar som cancer, Parkinsons sjukdom och aids. I dag kan många leva ett gott liv i många år, trots att man fått en svår sjukdom. Det är dock viktigt att tiden inte får stanna upp, vi kan inte känna oss nöjda med dagens resultat. Morgondagen har nya utmaningar när det gäller forskning och förbättringsarbete inom sjukvården.
För att stimulera till att fler inom vården vill ägna sig åt forskning och förbättringsarbete kommer Landstinget i Kalmar län att avsätta 30 miljoner kronor för just detta ändamål. Detta kan vi göra eftersom alliansens arbete under förra mandatperioden ledde till en ekonomi i balans och som slutade med ett historiskt stort överskott 2006.

Varför är det då så viktigt att vi gör denna satsning?
Allt som sker inom vården ska grundas på forskning eller på lång erfarenhet. Det är en trygghet för patienterna. För att fånga dagens, och helst morgondagens, problem så måste vi satsa på forskningen i vårt län. Vi måste veta att vi arbetar på det mest optimala sättet i mötet mellan patient och den vårdande personalen. Vi måste veta att vi använder rätt mediciner, vilket ibland kan vara motion istället för piller. Vi måste veta att arbetssätt som finns inom vården inte skadar patienterna och vi måste arbeta på ett strukturerat sätt med förbättringsarbete.
Sverige har Europas äldsta befolkning och Kalmar län har Sveriges äldsta befolkning.
Man skulle kunna säga att Kalmar län har Europas äldsta befolkning. Fler och fler lägger friska år till livet och det är något bra. Men det är en utmaning att möta de behov som kommer att uppstå inom sjukvården. Den senaste revisionsrapporten från landstinget visar på stora brister när det gäller omhändertagandet av äldre med flera olika sjukdomar. Med våra forskningsmedel så kan vi i Kalmar län ligga i framkant och redan nu forska kring åldrandet och dess utmaningar.
Vi vet att det redan i dag sker viktiga förbättringsarbeten och forskning inom vården. Vi måste utgå ifrån det som finns och ifrån landstingets vision om hälsolänet. Hälsolänet behöver stärkas för att möta livsstilssjukdomar som sjunker allt längre ner i åldrarna. För att klara detta arbete så kommer vi att, i samarbete med Högskolan i Kalmar, skapa förutsättningar för en professur i Hälsovetenskap. Detta är bra både för vårdens utveckling och för högskolan.
Det är vikigt att arbetet tar sin grund i forskningen, men att det inte stannar där utan kommer patient och personal till godo så snabbt som möjligt. Forskningsresultat måste redovisas på ett sådant sätt så att personalen i vården kan ta det till sig och på så sätt ändra ett arbetssätt eller använda nya metoder.
DEBATT
Artikelförfattarna företräder den borgerliga oppositionen i landstinget. Malin Petersson är moderat, Christer Jonsson centerpartist, Anders Andersson kristdemokrat och Lars Hamrin folkpartist. 
Läs mer om