Det är tidigt att efter bara drygt tre månader analysera hur en reform som den sänkta restaurangmomsen har slagit ut. Men att det på denna korta tid ändå har skapats 20 procent fler jobb inom branschen, än under motsvarande period förra året, är ett gott betyg och något som borde få kritikerna från vänstersidan att fundera.
Socialdemokraterna vill i stället göra det dyrare att anställa unga genom att ta bort den halverade arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Dessutom vill de riva upp beslutet om sänkt restaurangmoms, trots att sänkningen av restaurangmomsen alltså redan visar märkbart positiva resultat.
Tisdagen den 24 april rapporterade Ekot på Sveriges radio att man nu, efter endast tre månader med de nya momsreglerna, kan se denna tydliga effekt med nya jobb inom restaurangbranschen. Då sänkningen av restaurangmomsen också inneburit att varsel och uppsägningar har kunnat undvikas i en hårt konkurrensutsatt bransch är det omöjligt att exakt veta hur många av dessa 14 500 jobb som hade funnits att söka utan denna reform.
Att riva upp en framgångsrik reform vars främsta målgrupp är ungdomar och nyanlända invandrare, som i restaurangbranschen i stor utsträckning gör sin debut på den Svenska arbetsmarknaden, det vore förödande.
Utöver att ta bort den sänkta restaurangmomsen vill Socialdemokraterna och vänsterpartierna fördubbla arbetsgivaravgifter för ungdomar under 26 år. Det skulle direkt innebära kostnadsökningar på runt 2,8 miljarder bara inom offentlig sektor, kommuner och landsting, totalt sett skulle skattechocken bli långt större.
I vår del av landet är besöksnäring och restaurangverksamhet en stor bransch och viktigt för förstagångsjobben. På vilket sätt tror länets socialdemokrater att ungas och nyanländas möjlighet att komma in på arbetsmarknaden underlättas av deras ide med höjd restaurangmoms och dubblerad arbetsgivaravgift?