Skattebetalarens nota för önskedrömmar

Västervik2006-04-26 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kaférörelsen på gymnasiet är en utmärkt illustration till hur många intressen som kan fås att tro på något bättre, enbart genom att "gratis" skattemedel tas i anspråk. Genom att ersätta Inge-Lore Forsberg tror Kenneth Hardy Axelsson att ungdomarna kommer att få en bättre hälsa. Niklas Schön tror, lätt karikerat, att genom beslutet läggs första grundsten i "Folkrepubliken Västervik". Rektor anser istället att han bedriver undervisning i företagande och entreprenörskap och därmed uppfyller kommunens strategiska plan. Ungdomarna slutligen tror att de ska få billigare fika och godis.
Med så motstridiga önskningar hos beslutets olika tillskyndare är det en ofarlig gissning att flera kommer att bli besvikna, men vilka är osäkert. Helt säkert är dock att den skattebetalande medborgaren kommer att stå för notan för önskedrömmarna.

Få tänker på att det är vanliga människor - som metallare och undersköterskor - med vanliga inkomster, som står för huvuddelen av de inbetalda skatterna. För den vanlige medborgaren är skatten normalt en stor uppoffring och därför är det så viktigt att vi hushållar - att vi gör pengarna "dryga".
Det är kanske inte alltid så lätt att kunna definiera olika ekonomiska begrepp, men är man som Niklas Schön gymnasielärare i samhällskunskap borde man nog ändå känna till de vanligaste termerna. Om ett avstånd på 2-300 meter till närmaste konkurrenten Willys gör kaféet till ett monopol, då vimlar vår kommun av monopol. Och var går gränsen - är Åhmans korvkiosk ett monopol när det är 100 meter till kiosken vid järnvägsstationen?
Utöver den läsanvisning som VT:s ledare skickade med, kan jag rekommendera boken "Det stora misstaget" av nobelpristagaren Friedrich Hayek, både för Niclas Schön och för de gymnasister som bättre vill förstå marknadsekonomins verkliga roll.

Slutligen ondgör sig Niklas Schön och andra över Boatmeet. En av de få näringar som ökat sin sysselsättning i kommunen de senaste tio åren är besöksnäringen, där Västerviks kommun har goda förutsättningar. Det känns då i en period med hög arbetslöshet riktigt att försöka stimulera växande sektorer. Inom ramen för vår vision av Västervik som "Sjöstaden" är Boatmeet en aktivitet som kan få fler att upptäcka och besöka vår kommun. På samma sätt som Visfestivalen indirekt har stötts av kommunen under flera år, har vi gjort bedömningen att även ett visst stöd till Boatmeet är rimligt.
Jag ser dock gärna mer av privat engagemang och mindre av kommunalt, när besöksnäringen växer ytterligare.
DEBATT
Harald Hjalmarsson är moderat och kommunalråd i Västerviks kommun. 
Läs mer om