Skolbarn skall vara trygga

Mobbning. Tusentals elever utsätts varje dag för mobbning. Riksdagsledamoten Gunilla Tjernberg tror att åtgärder från regeringen ska förbättra situationen.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Mobbning. Tusentals elever utsätts varje dag för mobbning. Riksdagsledamoten Gunilla Tjernberg tror att åtgärder från regeringen ska förbättra situationen.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto:

Västervik2007-02-28 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Varje dag utsätts tusentals barn i svenska skolor för mobbning. Enligt barnombudsmannen mobbas ungefär 100 000 elever varje år. Barn blir slagna, retade, trakasserade och kränkta. Det är helt oacceptabelt. Både i skolan och i övriga samhället måste vi bli bättre på att agera mot mobbning, så att våra barn ska kunna känna sig trygga.
Regeringen satsar därför 10 miljoner kronor årligen fram till 2010 för att sprida förebyggande åtgärder mot mobbning. Satsningen är en reaktion mot att det i skolan förekommer problem med mobbning och andra trakasserier, skadegörelse och bristande studiero. Metoderna som ska användas i arbetet mot mobbning ska vara fungerande, dokumenterat effektiva eller forskningsbaserade.

Jag tror personligen mycket på regeringens satsning. Det finns starkt vetenskapligt stöd för att de mobbningsförebyggande program som konsekvent involverar alla nivåer i skolan - det vill säga skolledning, lärare, elever och föräldrar - minskar förekomsten av mobbning. Det är viktigt att fungerande antimobbningsprogram får en större spridning.
En lugn och trygg undervisningsmiljö är ett oavvisligt krav. Eftersom vi har skolplikt är det elevernas skyldighet att gå i skolan och vi kan inte bara lämna dem åt sitt öde.
Utbredningen av mobbning, kränkande behandling och andra trakasserier är tecken på ett större problem. Ger vi verkligen våra barn och ungdomar den etiska kompass som de behöver för att kunna orientera sig i samspelet med andra? Eller måste vi gå ett steg längre?

Kristdemokraterna har under lång tid krävt att värdegrundsfrågorna måste få ökad uppmärksamhet i skolans arbete. Vi vill till exempel införa etiska samtal i skolan, så att alla elever ska kunna känna en trygghet i vad som är rätt och fel.
Ett bra sätt att arbeta med de här frågorna är genom ämnet livskunskap, som flera skolor i Sverige infört och arbetar framgångsrikt med. Livskunskap handlar om att ge utrymme i undervisning för mötet mellan människor, det goda samtalet, för eftertanke och reflektion. Lärare och elever arbetar tillsammans med frågor som berör, inte bara givna ämnen, utan i mångt och mycket av elevernas egna initiativ och behov. Elevernas självkänsla stärks, liksom förmågan till samspel. Att i skolan arbeta med livskunskap är ett bra sätt att lyfta de här frågorna och visa upp betydelsen av att skolan förmedlar goda kunskaper i medmänsklighet.

Att lära sig stå för sina handlingar och behandla andra som man själv vill bli behandlad är en bra början i det viktiga arbetet mot mobbning. I våra skolor ska alla barn kunna känna sig trygga.
Vi kristdemokrater kommer tillsammans med våra kollegor i regeringen på allvar söka lösningar för att vi ska få en verklig nolltolerans mot mobbning i våra skolor - för våra barns skull.(SNB)
DEBATT
Gunilla Tjernberg är riksdagsledamot för kristdemokraterna och ledamot av utbildningsutskottet. 
Läs mer om