Skriande behov av rätt kompetens

Svetsare. Johnny Rönnfjord, regionchef för företagarna i Kalmar län, tror att det behövs central styrning och en skola som jobbar nära företagen för att småföretagen ska få den personal man behöver. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Svetsare. Johnny Rönnfjord, regionchef för företagarna i Kalmar län, tror att det behövs central styrning och en skola som jobbar nära företagen för att småföretagen ska få den personal man behöver. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Foto:

Västervik2007-09-11 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sverige behöver fler yrkesutbildade. Om de unga ska vilja söka sig till utbildningarna måste vi alla signalera att det är fint att jobba med bygg, industri, teknik och service. Högskola är väl bra, men det passar inte alla. Vi behöver svetsare, plåtslagare och vårdpersonal som kan göra sitt jobb med stolthet. Vi behöver en företagarvänlig regeringspolitik utifrån de utredningar som nu är på gång.
Under vintern kommer en rad utredningar angående yrkesutbildningen i Sverige. Det är mycket välkommet. Sveriges småföretagare har svårt att hitta rätt kompetens och kan tvingas ut ur landet om inget händer. Därför vill vi påpeka hur avgörande det är att utredarna även har de minsta företagen i tankarna när de nu jobbar med frågorna.

Under flera årtionden har yrkesutbildningen i Sverige haft låg status. De yrkesinriktade programmen har haft svårt att fylla sina platser och många elever - hela 20-30 procent - hoppar av. Samtidigt råder arbetslöshet bland ungdomar och många går långa utbildningar på universitet och högskolor utan att få användning av eller belöning för sina kunskaper. Detta ska ställas mot att det råder arbetskraftsbrist inom industri, bygg, fordon, vård och service samt att småföretagen menar att arbetskraftsbrist är det största hotet mot tillväxt. Det är en märklig situation, som Sveriges minsta arbetsgivare hoppas att de aktuella utredningarna kan finna en lösning på.

Nyligen samlade Företagarna företrädare för ett 30-tal olika branscher för att diskutera hur man skulle vilja se en yrkesutbildning i framtiden. Intresset var mycket stort, vilket visar hur viktig frågan är. Företagarna ser positivt på regeringens ambition att höja yrkesutbildningens status och bringa reda i utbildningshärvan. I utredningsdirektiven finns flera ljuspunkter. Vi har till exempel under många år drivit frågor som att teoretisk och yrkesinriktad utbildning ska skiljas åt, att inte alla gymnasieutbildningar måste leda till högskolekompetens, att skola och näringsliv ska samarbeta mera och så vidare, och vi är mycket glada över att regeringen har lyssnat på Sveriges 55 000 småföretagare. Nu hoppas vi att utredarna kommer att följa direktiven.
Det finns de som kommer att försöka hindra en yrkesutbildning som jobbar tätt intill näringslivet. Lärarna kan försöka se till att så mycket som möjligt av utbildningen sker inom skolans väggar. Kommunerna kommer att försöka hålla gymnasieutbildningarna under sin flagg. Men nu är det viktigt att man ser bortom sina snäva egenintressen och till hela Sveriges väl och ve. Vi måste tänka på tillväxt och till vad som skulle vara bäst för arbetsgivare och arbetstagare på lång sikt. Vi tror att en central styrning och en skola som jobbar nära företagen skulle komma alla till nytta.
DEBATT
Johnny Rönnfjord är regionchef för Företagarna i Kalmar län. 
Läs mer om