Skrota LAS för fler jobb
Skrota LAS. CUF:s distriktsordförande i Kalmar län Linnéa Eriksson, Gamleby, kräver tillsammans med CUF:s riksordförande Fredrick Federley att LAS skrotas för att fler ungdomar ska få jobb. Arkivbild: Anders Steiner
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Som ett första steg bör man minska företagares arbetsgivaravgift. Om en företagare känner att hon har råd att anställa kommer fler jobb automatiskt tillkomma.
För CUF är ungdomsarbetslösheten en av de högst prioriterade frågorna och förslag som nystartsjobb är en del av lösningen på problemet tror vi.
Nystartsjobben syftar till att göra det lättare att anställa långtidsarbetslösa genom att man tar bort arbetsgivaravgiften den första tiden. Dessutom vill man göra det enklare för utländska företag att etablera sig i Sverige genom att de inte krävs på kontrolluppgifter av skatteverket ifall regelverket i hemlandet förhindrar detta. Slutligen vill man låta arbetsgivarna själva beräkna förmånsvärdet på miljöbilar för att minska administrationen hos både arbetsgivare och skatteverket.
Nystartsjobben är ett bra förslag för att göra det billigare att anställa de som bäst behöver en anställning. Det största steget - det från arbetslöshet till att agera på arbetsmarknaden - kan minskas genom detta förslag.
Centerpartiets ungdomsförbund anser också att LAS borde skrotas. Lagen om anställningsskydd komplicerar förhållandet mellan arbetsgivare och anställd (i detta fall ungdomar). Med lätt matematik kan man räkna ut att om det var lättare att avskeda skulle det samtidigt vara lättare att anställa. LAS har kommit att bli ett stängsel som hindrar arbetslösa från att ta sig in på arbetsmarknaden istället för att bli en väg till en trygg anställning.
Allt fler har också anställningsformer där LAS inte ger skydd till exempel, projektanställningar, visstidsanställningar, vikariat och timvikariat. De som skapar sitt eget levebröd i form av företagande i olika former får av självklara skäl inte heller stöd av LAS. LAS tillämpas dessutom oerhört olika beroende på om du jobbar inom kommunal verksamhet eller inom industrin. Den som känner att arbetsmarknaden är otrygg blir beroende av en lång tjänst. Den som känner sig trygg behöver inte vara rädd för förändringar.
När det kommer till företag så skulle de också må bättre av att LAS försvann. De som borde in på arbetsmarkanden stängs ute av LAS och de som i äldre dagar skulle vilja byta jobb låses fast på sin gamla arbetsplats.
Uppsägningstider gör att det är ett väldigt risktagande för företag att anställa människor. För att vi ska nå vårt mål med fler jobb inom den privata sektorn måste man göra det enklare för privata företagare att kunna anställa. De nya jobben kommer och de måste komma i den privata sektorn och där finns det plats för ungdomar.
Det är av yttersta vikt att regeringen tar tag i det problem som hotar vår arbetsmarknad - ungdomsarbetslösheten.
Socialdemokraternas sätt att försöka komma till rätta med ungdomsarbetslöshet visade sig vara helt uppåt väggarna. I efterhand kan konstateras att för mycket tid lades ner på att försöka få in ungdomarna i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder istället för att skapa faktiska relationer mellan dem och näringslivet. Nu har Allians för Sveriges ett utmärkt tillfälle att ta itu med ungdomsarbetslösheten.
Lösningen är omedelbara åtgärder, och dessutom ganska radikala sådana.
Regeringen hade ett mål: nolltolerans av ungdomsarbetslöshet. CUF har både viljan, visionen och modet att ta tag i frågan för att vår gemensamma framtid ska bli den ljusa framtid vi alla hoppas på - en framtid med många möjligheter till jobb, variation och frihet på arbetsmarknaden.
DEBATT
Fredrick Federley är förbundsordförande för CUF och riksdagsledamot för centerpartiet. Linnéa Eriksson, Gamleby, är distriktsordförande CUF Kalmar län.