Skydda utsatta kvinnor!

Västervik2006-09-20 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Mäns våld mot kvinnor utgör en markant del av det ökande antalet våldsbrott. Frågan var med i valrörelsen och får absolut inte vila efter valet. Var tredje vecka dör en kvinna efter misshandel. Det är alarmerande att samhället inte förmår skydda sina invånare mot brottsliga angrepp. Och det är obegripligt att den socialdemokratiske justitieministern inte agerade handlingskraftigt utan endast tillsatte fler utredningar.
Våld mot kvinnor är en fråga om kvinnors mänskliga rättigheter och borde därför sättas högt på den politiska dagordningen. Den kvinna som ansökt om och fått besöksförbud för mannen beviljat är alltjämt rädd och otrygg, eftersom många av de våldsamma männen fortsätter att trakassera och hota. Besöksförbudet fungerar inte. Första halvåret skedde 1 650 brott mot besöksförbudet. Det är en ökning med 8 procent jämfört med förra året.
I en del fall är hoten så allvarliga att kvinnan måste utrustas med polisens trygghetspaket. Ett sådant innehåller bland annat en skyddstelefon. I en akut situation kan kvinnan trycka på en larmknapp och blir då automatiskt kopplad direkt till polisen. Telefonen har även inbyggd GPS-sändare som anger geografisk information om vad kvinnan befinner sig. Detta är en viktig del i kvinnans skydd.

Men tyvärr finns brister, som varit kända hos Rikspolisstyrelsen (RPS) i flera år och som delgivits den socialdemokratiska regeringen.
Redan i slutet av år 2005 sändes en skrivelse till justitieminister Thomas Bodström med krav på att skyddstelefonerna skulle ha ett så kallat roomingavtal med andra operatörer än Telia.
I ett svar på en skriftlig fråga jag ställt gällande just detta fick jag nästan ett skamlöst svar, eller rättare sagt - jag fick inget svar.
I dag är skyddstelefonerna kopplade endast till Telias GSM-nät och inte till övriga operatörer. Det betyder att om/när Telias nät inte fungerar så fungerar inte heller skyddstelefonen. Det är inte ovanligt att nätet blir överbelastat, har ett tekniskt fel eller att telefonen kan befinna sig i radioskugga. För den som är i en akut situation med ett kraftigt hot över sig kan det förstås innebära skillnaden mellan liv och död.
Det finns tekniska lösningar som fungerar för nödnumret 112. Telefonen väljer själv den operatör som har mottagning just där man finner sig. Det betyder att larmet till polisen kopplas fram direkt via Telia, Comviq, Vodafone eller annan operatör. Självklart måste säkerheten vara densamma för hotade personers skyddstelefoner som för samtal till 112.

Trots konkreta förslag på åtgärder för att minska våldet och skydda utsatta kvinnor har väldigt lite hänt.
Är våld och hot mot kvinnor något som vi ska acceptera? Vi som inte behöver gömma oss i oro för att bli upptäckta måste låna ut vår röst till de kvinnor som tvingats till tysthet.
Jag utgår från att den nya alliansregeringen ger trygghet till de kvinnor och barn som i dag lever i otrygghet. (SNB)
DEBATT
Hillevi Engström är moderat riksdagsledamot. 
Läs mer om