Skapande Skola är alliansregeringens största kulturpolitiska reform. Barn och unga är vår främsta prioritering, därför tillhör Skapande Skola kärnan i kulturpolitiken. Den ger barn och unga tillgång till kultur och eget kreativt skapande, samtidigt som det breddar arbetsmarknaden för professionella kulturarbetare.
Alla kommuner har någon gång sökt och beviljats medel från Skapande skola, cirka två tredjedelar har beviljats bidrag under fem av de sex år som satsningen har funnits. I år omfattas Skapande Skola av drygt 770 000 elever, jämfört med kommunala kulturskolorna är det ungefär en halv miljon fler barn som tar del av Skapande skola. Vi ser att båda verksamheterna kan få växa, barn ska ha tillgång till mer kultur, inte mindre.
Skolan spelar roll som ingen annan institution i samhället. Den möter alla barn och unga oavsett familjers resurser eller bakgrund. Rapporter visar att barns och ungdomars möjligheter att själva få skapa och delta i kulturlivet är olika. Skolans samarbete med idrottsföreningarna är vitalt för att fler barn och unga ska få ta del av föreningsidrotten. Skapande Skola ger barn och unga en unik tillgång till kulturellt deltagande.
Vi har även märkt av kulturens betydelse när det gäller äldre, där kultur och kulturellt skapande är minst lika viktigt för äldre som för unga. Det skänker kreativitet och stimulans i vardagen och bidrar till att behålla förmågor högt upp i åldern. Att utveckla det möjligheten för kulturellt skapande är något som vi ser som en framtidsfråga för alla människor.
Vi är dock oroliga för huruvida Skapande Skola kommer att fortsatt få vara en del av skolans verksamhet. Socialdemokraterna har under senaste året kritiserat reformen. Skapande Skola växer för varje år men S väljer att dock att ifrågasätta hela verksamheten.
Alternativet till Alliansens Skapande skola vet vi inget om. Den sänkning av avgifterna till kommunernas kulturskolor som Socialdemokraterna föreslår i sin budgetmotion innebär att runt en tredjedel av intäkterna för kommunerna försvinner. Även Miljöpartiet är inne på samma linje vilket innebär att verksamheten kan vara i farozonen vid ett eventuellt regeringsskifte.
Större samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet är viktigt. Musiken kan användas som ett verktyg för social och mänsklig utveckling samt för ökad integration. Det kan också vara ett effektivt redskap i arbetet mot mobbing och kränkande behandling. El Sistema, där musik används som verktyg för social och mänsklig utveckling, är ett lysande exempel på detta. Allianseregeringen kommer att värna kulturskolorna och fortsätta att bygga ut Skapande Skola så att den ska omfatta ännu fler. Frågan är vad det rödgröna alternativet vill?