I Sverige omkommer årligen nästan 100 personer i bränder och cirka 400 personer dör i trafiken. Samtidigt drabbas uppemot 10 000 individer årligen av hjärtstopp utanför sjukhus och i 5 000 fall påbörjas hjärt-och lungräddning av ambulanspersonal. Varje år avlider 750 svenskar i onödan till följd av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Antalet motsvarar samtliga passagerare från två kraschade jumbojetplan och siffran är oacceptabel. Liknande dödstal inom andra områden, exempelvis trafiken skulle tveklöst leda till kraftfulla åtgärder från samhället.
Kommunfullmäktige har givit räddningstjänsten i uppdrag att påbörja införandet av Första Insats Person (F.I.P) i kommunen. Detta kommer att innebära att tiden från larm till insats minskas. F.I. P kommer att rädda liv och egendom och i bilen kommer det bland annat finnas en hjärtstartare.
SMS-livräddare är ett världsunikt projekt drivet av Södersjukhuset och Karolinska Institutet som använder mobil positioneringsteknik i syfte att öka överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus och få fler att påbörja hjärt- och lungräddning innan ambulansen är på plats. När ett larm om misstänkt hjärtstopp inkommer till 112 kan du om du befinner dig i närheten snabbt bli larmad till platsen via din mobiltelefon. Resultatet talar för sig själv: ” Varje dag inträffar ett eller två hjärtstopp i Stockholms län utanför sjukhus. Statistik som DN begärt ut visar att länets 9 500 frivilliga sms-livräddare kommer före ambulansen vid 54 procent av alla hjärtstopp. Vid 29 procent av stoppen är livräddarna snabbast av alla, även brandkår och polis.”
Jag kommer därför att initiera införandet av SMS-livräddare i Västerviks kommun och i hela länet då jag avser att lyfta frågan med Landstinget i Kalmar län. Det finns idag flera hundra om inte tusen personer som behärskar hjärt- lung räddning i vår kommun. Allt ifrån vårdpersonal inom kommun och landsting till studerande ungdomar som behärskar HLR och som har en smart telefon. Genom att införa SMS-livräddare i kommunen/länet kommer vi att kunna minska dödligheten i hjärtstopp.
Nästa steg i att få en ökad trygghet är att titta på hur vi ska jobba med trygghetslarmen i framtiden. Jag återkommer med en skrivning om detta inom kort.