Snabb kontakt med vården och behandling i rimlig tid

Få saker är så viktiga för medborgarna som att få snabb kontakt med vården och erbjudas behandling inom rimlig tid. Den politiska majoriteten i landstinget i Kalmar län presenterar därför en rad ambitionshöjningar för ökad tillgänglighet inom hälso- och sjukvården.

Snabb kontakt. Företrädare för den politiska majoriteten i landstinget i Kalmar län utlovar bättre tillgänglighet i vården de närmaste åren. Foto: Ingvar Karmhed/SVD/Scanpix

Snabb kontakt. Företrädare för den politiska majoriteten i landstinget i Kalmar län utlovar bättre tillgänglighet i vården de närmaste åren. Foto: Ingvar Karmhed/SVD/Scanpix

Foto:

Västervik2007-05-10 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det långsiktiga målet är en vård fri från köer.
Landstinget i Kalmar län placeras i det absoluta toppskiktet vid jämförelser och undersökningar om tillgänglighet och patienternas förtroende för vården. Det gäller såväl ur ett svenskt som ur ett internationellt perspektiv. Vi landstingspolitiker är stolta över att landstingets personal lyckas så bra i sitt arbete. Samtidigt kan vi inte vara nöjda så länge det finns patienter som upplever brister och oroas över att inte få vård i tid. Det faktum att vi är duktiga på att uppfylla den nationella vårdgarantin räcker inte. Dessutom riskerar vi att förlora våra topplaceringar om vi inte ytterligare fokuserar på förbättringar.

I förslaget till landstingsplan för de kommande åren föreslås därför bland annat följande:
Vårdgarantin förbättras så att det högst ska få gå 45 dagar till första besöket inom den specialiserade vården. Det innebär att Landstinget måste bli dubbelt så bra. Vårdgarantin ger idag rätten till påbörjad behandling inom 90 dagar.
Landstinget i Kalmar län ska vara först i Sverige med att införa en beskedsgaranti. Alldeles för många patienter får vänta på att få sina provsvar, vilket förståligt skapar ängslan för den enskilde. Vi vill därför ge patienten rätten att få svar inom högst 14 dagar efter genomförd undersökning.
Medborgarna i länet ska få använda den nationella sjukvårdsrådgivningen. Det ska vara lätt att komma i kontakt med vården. Ingen ska behöva uppleva att det är svårt eller tidsödande att få tala med en sjuksköterska. Resurser ska därför avsättas för att landstinget ska anslutas till den gemensamma rådgivningen under det gemensamma telefonnumret 1177.
Det ska gå ännu snabbare och enklare att boka tid på sin vårdcentral. Trots att tillgängligheten inom primärvården visar goda resultat jämfört med andra landsting behöver telefontillgängligheten ytterligare förbättras. Fortfarande upplever många patienter att de inte blir uppringda i fastställd tid. Vi vill därför bestämma att det högst ska få gå 20 minuter innan patienten blir uppringd av sin vårdcentral. Vi vill dessutom möjliggöra för patienterna att boka tid för besök direkt på plats. Det är oacceptabelt att patienter som har rest för att besöka sin vårdcentral ska bli uppmanade att åka hem igen och istället ringa för att boka tid.
Väntetiden att få komma till barn och ungdomspsykiatrin är för lång. Vi vill stärka tillgängligheten och se till att en första bedömning ska ges inom högst fyra veckor. Barnen och föräldrarna har rätt att få en snabb professionell rådgivning.
Arbetet med att vårdcentralerna i länet också ska fungera som hälsocentraler påskyndas. Medborgarna i hela länet ska ges tillgång till så kallade livsstilsrelaterade mottagningar för att exempelvis få hjälp att sluta röka. Vid utgången av 2009 ska samtliga kommuner ha en etablerad hälsocentral.
Tillgången på tandvård för vuxna ska förbättras. I dag är tandvården gratis upp till 20 års ålder. Vi vill utveckla frisktandvården eller abonnemangstandvården (den enskilde betalar en månadsavgift och har sedan tillgång till fri tandvård) så att den kan erbjudas till samtliga vuxna från 20 år och uppåt.

Med dessa ambitionshöjningar vill vi förbättra tillgängligheten inom hälso- och sjukvården de kommande åren. Vårt besked till medborgarna är att det ska gå snabbare att få kontakt med vården, att besked ska ges i utsatt tid och att behandling ska garanteras tidigare än i dag. Vi är övertygade att vi på så sätt får fler trygga och nöjda patienter samt därigenom får höjd livskvalitet och i förlängningen ett minskat tryck på vården.
Debatt
Anders Henriksson och Lena Segerberg är landstingsråd för socialdemokraterna. Johnny Petersson är landstingsråd för vänsterpartiet. Ann Hellenborg är landstingsråd för miljöpartiet.
Läs mer om