Snabbtåg tryggar framtiden
Snabbtåg. För Västerviks framtid måste nuvarnade tåg bytas ut mot snabbtåg till Linköping, anser Roland Kronvall. Arkivbild: Anders Steiner
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När jag flyttade till Västervik fanns en fungerande järnvägstrafik och en (för det mesta) fungerande flygtrafik. Under drygt fem år dagpendlade jag i huvudsak med tåg till mitt arbete i Linköping, någon gång i månaden med flyg till Stockholm. Långa pendelsträckor är inte ovanliga i it-branschens tjänstesektor. På avdelningen där jag arbetade fanns ett tiotal tågpendlare. Mina restider på betydligt över en timma var nog de längsta och väl dryga även om man på tåg kan använda tiden till arbete.
Västervik har en boendemiljö och -kostnad som attraherar många vilket man förstår av en undersökning om arbetspendling nyligen. Pendlarna ger i dag kommunen skatteintäkter på tiotals miljoner kronor per år. En ökad utpendling är den avgjort snabbaste vägen att öka kommunens intäkter och minska arbetslösheten. I dag sker den mesta av pendlingen på landsväg. En snabbtågsförbindelse med Linköping skulle ge oss västerviksbor nya möjligheter till arbete och utbildning i fjärde storstadsregionen.
Jag tror att ett problem med Västerviks näringslivsorganisationer är att få medlemsföretag är högteknologiska. Det är nog inte mycket att göra åt, sådana företag skapas nästan bara i universitetsstäder. En konsekvens är att företagsgruppen i Västervik kortsiktigt vill prioritera en multihall på Gertrudsviksområdet före satsning på infrastruktur i form av snabbtågsförbindelse. Jag tror Jan B Frey själv besannar vad han skriver i en debattartikel i VT "att vi inte vill se framtiden" eller "hur världen vi lever i ser ut och kommer att se ut". Med lite bondförstånd förstår man dock att mönstret för resor snart kommer att förändras till följd av sinande oljekällor och en växthuseffekt som alltmer uppmärksammas - till och med av politiker. Järnväg kommer som ett miljövänligt alternativ att få en allt större betydelse.
Åre verkar plötsligt ha blivit förebild för Västerviks utvecklingsambitioner. Kanske borde man då titta mera på SkiStar som är den verkliga motorn i Åres turismnäring. Som en viktig grundsten i Åres turism finns en fungerande tågtrafik. Jag har varit på rekreation i Åre 7-8 gånger med eller utan familj. I samtliga fall har resan skett med tåg. Vid ett tillfälle hade vi i företaget där jag arbetade en konferens för 300 personer på ett av Åres större hotell. Åre var även före tillkomsten av Holiday Club en inarbetad konferensort. Vi åkte alla med chartrade tåg och vagnar från Linköping och Stockholm.
Jag har all anledning att vara positivt inställd till en satsning på turism och upplevelseindustri i Västervik. Men om inte snabbtågssatsningen blir av kommer Tjustbanan helt säkert att läggas ner snart. Det kommer att få negativa konsekvenser för vår framtida turismnäring och för vår ofta bortglömda hamnverksamhet.
Varje framsynt västerviksbo borde i kvällsbönen infoga "snabbtåg till Linköping" antingen man riktar bönen till makter i det lodräta eller vågräta planet. Kommunen och ortens företag bör mera aktivt arbeta för en anslutning till Östsam för att få en bra position i den kommande storregionen och utnyttja symbioseffekterna med Linköping. Man bör med kraft verka för att den planerade storflygplatsen hamnar vid Saab-fältet i Linköping vilket skulle ge gångavstånd mellan Tjustbanan och en flygplats med utrikestrafik. Det är luftvägen man kan locka utländska turister med tjocka plånböcker. Det är nog också lättare att få entreprenörer till Västervik om de slipper skaffa flygcertifikat för att fungera effektivt.
Som ett tillägg är det min personliga uppfattning att skattemedel bara ska användas till kommuninvånarnas fromma. Det är nog ingen privatperson som ordnar sammankomster för 2 000 gäster i en multihall.
DEBATT
Roland Kronvall, Västervik, är småföretagare