Spiken i kistan för SAS?
Farlig strejk. Vem som har rätt i ordkriget mellan Handelstjänstemannaförbundet HTF och SAS kan ingen utomstående avgöra.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vad som däremot är uppenbart för alla som kan läsa en balansräkning är, att om strejken pågår länge så kommer kabinpersonalen möjligen inte ha något jobb att återvända till. Så illa ställt är det nämligen med ekonomin i SAS.
HTF agerar som om motparten vore stor, stark och obegränsat rik. I verkligheten är SAS ett företag i kris. På tio år har SAS gjort en vinst på sammanlagt en miljon kronor enligt uppgifter på www.E24.se. Under samma period omsatte företaget över 500 miljarder kronor. Det betyder att vinstmarginalen är 0,0002 procent. Det finns alltså en uppenbar risk att kabinpersonalens dyrbara strejk blir sista spiken i kistan för SAS.
Självklart ska kabinpersonalen ha bra arbetsförhållanden. Deras arbete är viktigt och ansvarsfullt. Men av allt att döma erbjuder SAS redan nu bättre villkor än de flesta konkurrenter. Den extremt låga personalomsättningen tyder också på att missnöjet med arbetsvillkoren inte är fullt så utbrett som man kan tro när man lyssnar på de fackliga företrädarna.
SAS är ett börsnoterat företag som ska fungera som vilket annat bolag som helst. I det ansvaret ingår att generera vinster så att företaget kan utvecklas och ägarnas investeringar lönar sig. Är kostnaderna för höga måste de minska, är intäkterna för låga måste de ökas.
De fackliga företrädare som nu tagit ut kabinpersonalen i strejk tycks ha en annan bild av SAS. Kanske längtar de tillbaka till tiden före avregleringen, då ingen konkurrens fanns och de statliga ägarna pumpade in nya pengar då de gamla tog slut.
De riskerar ett bryskt uppvaknande.