Standarden på banorna är inte likvärdig
Rullar obehindrat. Y1-tågen är att föredra på Tjustbanan, då slipper man skador på tåget på grund av banans kvalitet menar insändarskribenterna. Arkivbild: Matilda Ahl
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Harald Hjalmarsson säger att banstandarden är lika bra på både Tjustbanan och Stångådalsbanan. Detta uttalande går stick i stäv med de erfarenheter som tåg- och banunderhållspersonalen har.
Stångådalsbanan fick en rejäl standardförbättring för 350 miljoner kronor när den "återinvigdes" år 1995. På sträckorna Bjärka-Säby-Hultsfred och Berga-Kalmar ilades då 50 kilosräler med nya slipers. Vidare så makadamiserades samma sträcka för bättre bärighet.
Tjustbanan å sin sida består av grusbanvall och klenare 43 kilosräler som ilades vid breddningen av sträckan Västervik-Åtvidaberg år 1964. Man kan inte med gott samvete påstå att standarden på de båda banorna är likvärdiga vilket personalen med sin långa erfarenhet kan vitsorda. Dock är Tjustbanan absolut inte i så dåligt skick att fortsatt persontrafik skall avrådas.
Föreningen har kontaktat Banproduktion som utför underhållet på Tjustbanan - de menar att de 250 miljoner kronor som den förra regeringen ville satsa på Tjustbanan skulle finansiera en rejäl upprustning av hela sträckan för att återfå banstandarden från 1996 då linjen ansågs som en av de bästa grusbanor i landet. Förbättringen skulle bestå av barlastkomplettering, stoppning, baxning och lyft för att få en god spårnivå.
Vidare skulle alla kurvor kunna läggas om med helsvetsade 50-kilosräler med Heybackbefästning vilket skulle minimera utslagning av skarvar. Banan skulle få en bra spårgeometri och tågen mycket stadigare gång.
Vi menar att en lättare uppgradering av några av de gamla Y1:or som är de enda som rullar obehindrad på Tjustbanan utan skador, är att föredra. Det som har gjort att dessa vagnar varit skadade beror inte på spårkvaliteten utan andra orsaker, bland annat brand och motorstörningar.
Däremot har de "nyare" Y2 -Kustpilentågen fått mindre skador relaterade till den nuvarande spårstandarden. Kustpilarna är endast elva år gamla, vilket inte är någon hög ålder för järnvägsfordon,
Västervikståget 2000 står bakom dig, Harald, och stöttar dig för vår gemensamma kamp om Tjustbanan. Västervik behöver sannerligen en järnväg och gärna en modern bana på längre sikt för att vi ej skall hamna i kommunikationsskugga.
Utan persontrafik är vi rädda för att även godstrafiken försvinner från Tjustbanan eftersom linjen i så fall omklassas till en "Vut" = Vagnuttagningsbana med största hastighet av 40 km/h. Det kan medföra att godsoperatören väljer en annan hamn för transporterna. Rena godsbanor tarvar ej samma underhåll som en bana med persontrafik, väl att komma ihåg.
Föreningen erbjuder dig på en åktur på Tjustbanan framme i förarhytten för saklig information vid detta tillfälle om du är intresserad, välj dag och kontakta oss.
Välkommen ombord!
DEBATT
Herbert Paalberg och Hannu Ranta är ledamöter i styrelsen för föreningen Västervikståget 2000.