Stopp för transporter hotar tillväxten
Vägtransporter. Artikelförfattarna argumenterar mot bensinskattehöjning och påtalar behovet av transporter i det globala samhället. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men tyvärr drar man i rapporten slutsatser kring åtgärder inom transportsektorn som kraftigt skulle hämma tillväxten, och därmed bli samhällsekonomiskt förödande. Dit hör förslaget om kraftigt höjd bensinskatt som skulle slå hårt mot små och medelstora transportföretag, mot deras kunder och mot de människor i glesbygd som saknar alternativ till sin privata bil.
Rapportens bedömning, att transporterna totalt sett måste minska, är ingen lösning. Dels bortser man från den grundläggande orsaken till att vi har transporter - nämligen för att kunna bedriva handel såväl nationellt som internationellt.
Man blundar även för att vi människor har ett ständigt ökande behov av att kunna transportera oss i en alltmer globaliserad värld. Att möjliggöra just detta, att bidra till utveckling och tillväxt, är transportnäringens huvuduppgift. Det gör den till själva blodomloppet i samhället.
Utan god infrastruktur och väl fungerande transporter och utan en stark ekonomi med möjligheter till handel och tillväxt på ett globalt plan, kommer Sverige som nation inte att ha råd att satsa de resurser som behövs på teknikutveckling och forskning kring bland annat miljövänligare drivmedel.
Den främsta effekten av en bensinskattehöjning skulle nämligen bli att efterfrågan på transporter minskar. Med mycket kännbara konsekvenser för den svenska transportnäringen, vars cirka 50 000 företag med 220 000 anställda är en sysselsättningsmotor av stor betydelse för vårt land.
Vi är de första att ansluta oss till kampen för hållbara och miljöriktiga transporter, men det måste göras på rätt sätt. Här är några konkreta förslag till våra makthavare:
Satsa på infrastrukturen - bygg där de stora trafikflödena går och bygg bort flaskhalsar som orsakar köer med förseningar och ökade utsläpp som följd.
Höj skrotningspremien kraftigt, för att därigenom ge ytterligare incitament till övergång till en modern bilpark som har betydligt mindre miljöpåverkan.
Stimulera och bidra till forskning och utveckling kring nya motorer, innovativa farkoster, nya logistiklösningar och icke-fossila bränslen, i nära samverkan med näringslivet.
Se till att ha en helhetssyn på transportsystemet och ställ inte det ena transportslaget mot det andra - alla behövs i vårt moderna samhälle.
Inse att väl fungerande transporter är en förutsättning för tillväxt och välfärd. Att ta strupgrepp på transportnäringen är inte vägen till en hållbar utveckling för Sverige. (SNB)
DEBATT
Peter Jeppsson är vd och Maria Nygren är vice vd för TransportGruppen.